Printer Friendly Version Свети Сава - три године смо чекали на нови сусрет @ 1 February 2022 01:56 PM

ПОУКЕ И ПОРУКЕ СВЕТОГ САВЕ

Литургија, а потом сечење славског колача са ученицима допунске Школе на српском језику у Копенхагену и почетак приредбе како доликује - "Ускликнимо с љубављу", химна Светом Сави. 

Ни онлајн настава, ни све забране које нам је пандемија наметнула, нису спречиле нашу децу и њихову посвећену учитељицу Ксенију Маричић да приреде дивну свечану академију. 

Сарадња Амбасаде Републике Србије, Српске Православне Цркве и допунске школе, је стална и вишеслојна, а дијаспора је највише памти по прослављању Богојављања и пливање за Часни крст и, посебно, током прославе школске славе Светог Саве. 

"Захваљујем се свима вама, превасходно овој дивној деци. Без њих Свети Сава не би никада био то што јесте. Они својим устима и хвалама уздижу Господу славу о Светоме Сави. Радујемо се да у овом светом храму имамо и школу и да ће примером овим кренути и друга деца са својим рецитацијама, али чули сте на почетку, и учењем српског језика. Без српског језика питање је шта бисмо били! Тако да нам је Свети Сава, а нарочито Свети Симеон, његов отац, оставио у аманет шта значи српски језик. Немојмо то да заборавимо и ево видели смо да деца овде рођена, знају и воле српски језик. То јесте веома важно, јер значи да имамо коме да оставимо свој језик и културу“, нагласио је старешина Цркве отац Милан Гардовић у својој беседи.

Отац Милован је замолио и амбасадорку, али и професорку српског језика и књижевности која је и сама радила у школи са децом, Јасмину Митровић Марић, да се обрати.

„Свети Сава јесте школска слава и увек је посвећена нашој деци. Она јесу вазда на првом месту, али не смемо да  заборавимо све оне који раде са децом и за децу, јер учитељ не значи бавити се тек неком професијом. То је мисија, посвећен живот, то је више од професије. Учитељима поверавамо оно најдрагоценије што имамо - своју децу. Тако да је Свети Сава слава ученика, али и свих наших просветних посленика и требало би са захвалношћу и најдубљим поштовањем и њима да честитамо, онако пуним срцем, једнако као и нашој деци. Хвала што бринете о ономе што нам је најбитније и најпрече у животу“, поручила је гђа Јасмина и завршила обраћање „Здравицом српском народу“ Љубивoја Ршумовића.