Printer Friendly Version Velikim poduhvatom Ambasade, upotpunjena kolekcija Galerije Beljanski vrednim platnima koja u Srbiju stižu iz Danske @ 13 December 2021 11:42 PM
SLIKAR SE VRAĆA KUĆI: 
ČETIRI DELA Prof. JEFTA PERIĆA STIŽU U SRBIJU

     

Gotovo godinu dana posvećeno i istrajno, svim svojim kapacitetima, Ambasada je nastojala da obezbedi sve uslove da se četiri vredne slike slavnog srpskog koloritnog realiste i profesora Jefta Perića (1895 – 1967) nađu na zidu Galerije Spomen zbirke Pavle Beljanski u Novom Sadu. 

 

Po sredi je lepa ljubavna priča… Tetka darodavca Bjarna Nilsena, Sesil Nilsen Perić je bila najveća ljubav našeg slikara, supruga sa kojom je delio život. Tako je deo porodičnog nasleđa pripao gospodinu Nilsenu koji je ponudio da četiri rada danskog zeta,  Jefta Perića, pokloni Spomen zbirci njegovog najboljeg prijatelja Pavla Beljanskog.  

 

Svesni jedinstvene prilike, odgovorno i posvećeno smo pristupili realizaciji. Na kraju, slike smo preuzeli direktno od gospodina Nilsena. On je, sa svojom suprugom, bio gost naše Ambasade, dočekan kao najdraži prijatelj, rođak, sa zahvalnošću koju zaslužuje za svoju plemenitu nameru. Za nesebičnu donaciju odužili smo se zahvalnicom koju je prihvatio vidno ganut pažnjom i načinom na koji smo mu se posvetili.

 

Bilo je zadovoljstvo drugovati sa porodicom Nilsen, uz anegdote i priče iz života srpskog slikara Jefta Perića koje ne možete da pronađete nigde, jer su lična, dirljiva sećanja. Nada plemenitog darodavca je da će ipak biti u prilici da poseti Galeriju Spomen zbirke Pavle Beljanski u Novom Sadu.