Printer Friendly Version Великим подухватом Амбасаде, употпуњена колекција Галерије Бељански вредним платнима која у Србију стижу из Данске @ 13 December 2021 02:40 PM
СЛИКАР СЕ ВРАЋА КУЋИ: 
ЧЕТИРИ ДЕЛА Проф. ЈЕФТА ПЕРИЋА СТИЖУ У СРБИЈУ

     

Готово годину дана посвећено и истрајно, свим својим капацитетима, Амбасада је настојала да обезбеди све услове да се четири вредне слике славног српског колоритног реалисте и професора Јефта Перића (1895 – 1967) нађу на зиду Галерије Спомен збирке Павле Бељански у Новом Саду. 

 

По среди је лепа љубавна прича… Тетка дародавца Бјарна Нилсена, Сесил Нилсен Перић је била највећа љубав нашег сликара, супруга са којом је делио живот. Тако је део породичног наслеђа припао господину Нилсену који је понудио да четири рада данског зета,  Јефта Перића, поклони Спомен збирци његовог најбољег пријатеља Павла Бељанског.  

 

Свесни јединствене прилике, одговорно и посвећено смо приступили реализацији. На крају, слике смо преузели директно од господина Нилсена. Он је, са својом супругом, био гост наше Амбасаде, дочекан као најдражи пријатељ, рођак, са захвалношћу коју заслужује за своју племениту намеру. За несебичну донацију одужили смо се захвалницом коју је прихватио видно ганут пажњом и начином на који смо му се посветили.

 

Било је задовољство друговати са породицом Нилсен, уз анегдоте и приче из живота српског сликара Јефта Перића које не можете да пронађете нигде, јер су лична, дирљива сећања. Нада племенитог дародавца је да ће ипак бити у прилици да посети Галерију Спомен збирке Павле Бељански у Новом Саду.