Printer Friendly Version Делегација Владе Републике Србије у Копенхагену: о нашем европском путу и данским очекивањима @ 10 November 2021 03:30 PM

ПРИЈАТЕЉСТВО И САРАДЊА ЗАПОЧЕТИ У БЕОГРАДУ, ИСИЈАВАЈУ И У КОПЕНХАГЕНУ – О ЕВРОПСКОМ ПУТУ СРБИЈЕ И ДАНСКОМ ОЧЕКИВАЊИМА

Истини за вољу, од летошњег београдског сусрета два министра спољних послова, потом састанака високе данске делегације са нашом премијерком и министарком за европске интеграције, а посебно након сусрета са председником Србије – све током дводневне посете МИП Данске Београду – примећује се да се однос ове тзв. „критичне земље чланице ЕУ“ ипак мења.  Моментум колико искрено толико и срдачно успостављеног дијалога који је у многим сегментима прерастао у истинско разумевање и пријатељство међу саговорницима двеју држава, ваља нам поцртати и претварати у конкретне добре последице у времену пред нама. То и чинимо. 

На постигнућима изузетно успеле посте МИП Данске Јепе Кофода и сарадника Београду, Амбасада у Копенхагену је припремила нове састанке делегације Владе Републике Србије са високим званичницима из Кабинета данске премијерке Мете Фредериксен и Кабинета МИП-а који су задужени за суседе ЕУ, политику проширења ЕУ и Србију. Нашу делегацију, поред амбасадорке Србије и прве саветнице, чинили су представници Кабинета премијерке Ане Брнабић и Министарства за европске интеграције. 

Изузетно успешни разговори, отворени, пријатељски, аргументовани са обе стране, спремни одговори и појашњења која је данска страна тражила и добила, моменти у које није била упућена, а који су јој помогли да разуме процесе у Србији који се тичу нашег европског пута, сведоче да је иницијатива Владе РС и МЕИ изузетно ваљана. Радне посете, показало се и овом приликом у Копенхагену, када су добро припремљене и осмишљене, са спремним и компетентним саговорницима из Србије, дају изузетне резултате. Ову иницијативу би требало унапредити и наставити са њом.

Фото: на радном ручку је присуствовао и амбасадор Р. Словеније у својству председавајуће чланице ЕУ.