Printer Friendly Version Delegacija Vlade Republike Srbije u Kopenhagenu: o našem evropskom putu i danskim očekivanjima @ 10 November 2021 03:22 PM

PRIJATELJSTVO I SARADNJA ZAPOČETI U BEOGRADU, ISIJAVAJU I U KOPENHAGENU – O EVROPSKOM PUTU SRBIJE I DANSKOM OČEKIVANJIMA

Istini za volju, od letošnjeg beogradskog susreta dva ministra spoljnih poslova, potom sastanaka visoke danske delegacije sa našom premijerkom i ministarkom za evropske integracije, a posebno nakon susreta sa predsednikom Srbije – sve tokom dvodnevne posete MIP Danske Beogradu – primećuje se da se odnos ove tzv. „kritične zemlje članice EU“ ipak menja.  Momentum koliko iskreno toliko i srdačno uspostavljenog dijaloga koji je u mnogim segmentima prerastao u istinsko razumevanje i prijateljstvo među sagovornicima dveju država, valja nam pocrtati i pretvarati u konkretne dobre posledice u vremenu pred nama. To i činimo. 

Na postignućima izuzetno uspele poste MIP Danske Jepe Kofoda i saradnika Beogradu, Ambasada u Kopenhagenu je pripremila nove sastanke delegacije Vlade Republike Srbije sa visokim zvaničnicima iz Kabineta danske premijerke Mete Frederiksen i Kabineta MIP-a koji su zaduženi za susede EU, politiku proširenja EU i Srbiju. Našu delegaciju, pored ambasadorke Srbije i prve savetnice, činili su predstavnici Kabineta premijerke Ane Brnabić i Ministarstva za evropske integracije.

Izuzetno uspešni razgovori, otvoreni, prijateljski, argumentovani sa obe strane, spremni odgovori i pojašnjenja koja je danska strana tražila i dobila, momenti u koje nije bila upućena, a koji su joj pomogli da razume procese u Srbiji koji se tiču našeg evropskog puta, svedoče da je inicijativa Vlade RS i MEI izuzetno valjana. Radne posete, pokazalo se i ovom prilikom u Kopenhagenu, kada su dobro pripremljene i osmišljene, sa spremnim i kompetentnim sagovornicima iz Srbije, daju izuzetne rezultate. Ovu inicijativu bi trebalo unaprediti i nastaviti sa njom.

Foto: na radnom ručku je prisustvovao i ambasador R. Slovenije u svojstvu predsedavajuće članice EU.