Printer Friendly Version У сарадњи престижног Копенхашког фестивала архитектуре и Амбасаде Србије у Копенхагену, У Данском институту за филм премијерно су представљена три филма по избору Нине Бачун @ 18 October 2021 02:53 PM

 

ДАН СРПСКИХ РЕДИТЕЉА У КОПЕНХАГЕНУ:
 "ЦРНИ ТАЛАС НА ФИЛМУ СРПСКИХ АУТОРА,  ЕВРОПСКА ЈЕ ВРЕДНОСТ У УМЕТНОСТИ“ 
 Тихомир Барбуловић, Франкфуртске вести
 

Импресиван скуп врло значајнијих Данаца из света уметности, културе, академске заједнице, универзитета, данске филмске индустрије - од глумаца до продуцената - дипломата, окупила је Амбасада Србије у Копенхагену. Угледници сабрани око српске уметност, на једном месту, у једном дану (субота 9. октобар од 12h до 23:30h), заправо су резултат посвећеног рада наше амбасаде на плану јавне, културне и академске дипломатије, рада који смо пратили и у нашим издањима од доласка амбасадорке Јасмине Митровић-Марић у Копенхаген. Примећујемо да је видљивост српских уметничких достигнућа и промоција Србије у целини, довела до тога да се у Данској наша земља данас доживљава и спознаје и у изузетно позитивном светлу, како у стручној јавности, тако и међу самим грађанима.

Посебну част дану српских филмских аутора указала је директорка једне од најзначајнијих манифестација у Данској – Копенхашког фестивала архитектуре, Џозефин Мисау (Josephine Michau) каја се обратила присутнима истакавши да је и за њу, као и за њене суграђане, филмско стваралаштво српских аутора црног таласа право откриће, да је тек данас, са овим филмовима, постала свесна огромног доприноса српских кинематографа историји европског и светског филма.

Нина Бачун, дизајнерка и архитекта из Загреба, направила је селекцију филмова. Тако смо видели два филма Душана Макавејева из 1965. и 1967. године „Човек није 'тица“ и „Љубавна афера или трагични случај службенице ПТТ-а“ и чувене „Скупљаче перја“ Александра Саше Перовића. Амбиција наше амбасадорке Јасмине Митровић-Марић била је, а колико чујемо и остаје, да дански филмофили виде и остварења Живојина Павловића, Желимира Жилника и других редитеља, представника црног таласа, а потом и савремену српску филмску продукцију.

Обраћајући се угледним гостима, пријатељима, амбасадорка др Јасмина Митровић-Марић, која и сама долази из света хуманистичких наука, културе и телевизијског новинарства, захвалила је Фестивалу, селекторки, али и својима у самој амбасади на посвећеном раду. О филмовима је, између осталог, рекла да су сведочанство једне епохе, уметничка побуна у којој се тражи да и људи са друштвене маргине који се не уклапају у идеализовану слику срећног човека у социјалистичкој Југославији оличену у соц-реализму као званичном државном правцу у уметности, да се дакле црни талас на филму, али и у књижевности, позоришту, храбро бори против лицемерја друштва, а за видљивост човека са оне стране друштвено прихватљивог понашања.

Борба индивидуе и њене слободе са једне и друштвене норме оличене у некаквој колективној моралности и наметнутим колективним системима вредности, са друге стране. „Филмови српских аутора из периода црног таласа, а тако су их сама власт и њени цензори назвали, много су више и дубље од сведочанства, уметничког документа једног доба. Они су достигли врхове уметничке вредности градећи нови хуманизам кроз филмске метафоре, нову филмску поетику, читав нови, велики филмски језик. Отуда су и овенчани најзначајнијим наградама на европским и светским фестивалима током седамдесетих и бране свој углед култних, свевремених филмских прича. Речју – црни талас нафилму српских аутора, европска је вредност у култури,“ истакла је амбасадорка.

У изузетној атмосфери на пријему који је претходио пројекцији, служена су српска вина и наша закуска, разговарало се, смејало и дружило, а била је то и прилика да наша амбасадорка позове водеће данске продуцента да своје филмове снимају у Србији која нуди изузетне услове – од најбољих филмских радника сваке струке до амбијената кави се ретко виђају, а гостопримство – баш као те суботње вечери у филмском бару данске Синематеке.  Спектакуларно!

Захваљујемо фотографу Копенхаген поста Хасе Фералду и сниматељу Робину Абрашевићу на уступљеним фотографијама и снимцима.