Printer Friendly Version Vučić i Brnabić sa danskim MIP J.Kofodom @ 31 August 2021 08:30 PM

PODRŠKA DANSKE SPROVOĐENJU REFORMI I EVROINTEGRACIJAMA

Predsednik Vučić je u razgovoru istakao da „Srbija može mnogo da nauči od Danske, posebno u oblastima ključnim za evropske integracije“. On je zahvalio Danskoj za kontinuiranu podršku Srbiji u pregovaračkom procesu za članstvo u Evropskoj uniji i naveo da se veoma ozbiljno sprovode reforme u oblasti vladavine prava.

Izrazio je nadu da će postojeći dobri pokazatelji stanja srpske ekonomije doprineti većem interesovanju danskih kompanija za ulaganja, jer bi njihov dolazak mnogo značio za razvoj preduzetničkog duha i radne etike kod nas.

Ministar Kofod je ovom prilikom pohvalio impresivan rast srpske ekonomije i ukazao na velike mogućnosti za produbljivanje ekonomske saradnje, ali i veza u drugim oblastima poput kulture i obrazovanja.

Šef diplomatije Danske je takođe ponovio podršku evropskom putu Srbije.

Predsednik Vučić i ministar Kofod su razmotrili aktuelne globalne izazove i razgovarali o situaciji u regionu Zapadnog Balkana. Predsednik Vučić je istakao neophodnost očuvanja mira i stabilnosti, a ministar Kofod je pozdravio inicijativu Open Balkan, s obzirom na tradiciju regionalne saradnje među skandinavskim zemljama.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Danske Jepeom Kofodom, da je podrška ove države evropskim integracijama izuzetno važna za Srbiju i da se zasniva na istom principijelnom stavu da je ključ reformi u izgradnji boljeg društva i poboljšanju života građana, a tek onda u samom pristupnom procesu.

Brnabić je, govoreći o oblasti vladavine prava i reformi pravosuđa, kao jednom od osnovnih zahteva u pristupnom procesu, izložila rezultate koje je Vlada Srbije ostvarila u ovim oblastima u prethodnom periodu.

Otvaranje predviđenih klastera krajem godine, kako je ocenila, bila bi i nedvosmislena potvrda napretka u ovoj važnoj oblasti i signal Srbiji da napreduje u procesu pristupanja Uniji.

Šef danske diplomatije preneo je čvrstu podršku sprovođenju reformi i integraciji Srbije u Evropsku uniju, kao i intenziviranju političkih odnosa i dijaloga sa našom zemljom.

On je pohvalio napore Srbije u unapređenju regionalne saradnje, naročito kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, koja će doneti benefite zemljama potpisnicima i njenim građanima.

Ekonomske odnose dveju zemalja, Kofod je ocenio kao intenzivne i dinamične i izrazio uverenje da će rasti zainteresovanost danskih investitora za Srbiju, naročito za oblast zelene ekonomije, koja je, kako je naveo, fundamentalno pitanje i velika razvojna šansa za Srbiju.

Navodeći primer danske kompanije „Grundfos“ koja zapošljava preko hiljadu radnika i razvija svoj posao u Inđiji, predsednica Vlade je istakla da je Srbija otvoreno i stabilno tržište za sve koji žele da ulažu i otvaraju nova radna mesta, i da mnoge strane kompanije to prepoznaju i vrednuju na pravi način.

Sagovornici su izrazili uverenje da će politički dijalog i posete zvaničnika na najvišem nivou doprineti i intenzivnijoj saradnji i partnerstvu i u drugim oblastima u interesu naših država.

31.08.2021.

Izvor/Foto: Predsedništvo i Vlada Republike Srbije