Printer Friendly Version Вучић и Брнабић са данским МИП Ј.Кофодом @ 31 August 2021 08:15 PM

ПОДРШКА ДАНСКЕ СПРОВОЂЕЊУ РЕФОРМИ И ЕВРОИНТЕГРАЦИЈАМА

Председник Вучић је у разговору истакао да „Србија може много да научи од Данске, посебно у областима кључним за европске интеграције“. Он је захвалио Данској за континуирану подршку Србији у преговарачком процесу за чланство у Европској унији и навео да се веома озбиљно спроводе реформе у области владавине права.

Изразио је наду да ће постојећи добри показатељи стања српске економије допринети већем интересовању данских компанија за улагања, јер би њихов долазак много значио за развој предузетничког духа и радне етике код нас.

Министар Кофод је овом приликом похвалио импресиван раст српске економије и указао на велике могућности за продубљивање економске сарадње, али и веза у другим областима попут културе и образовања.

Шеф дипломатије Данске је такође поновио подршку европском путу Србије.

Председник Вучић и министар Кофод су размотрили актуелне глобалне изазове и разговарали о ситуацији у региону Западног Балкана. Председник Вучић је истакао неопходност очувања мира и стабилности, а министар Кофод је поздравио иницијативу Open Balkan, с обзиром на традицију регионалне сарадње међу скандинавским земљама.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је у разговору са министром спољних послова Краљевине Данске Јепеом Кофодом, да је подршка ове државе европским интеграцијама изузетно важна за Србију и да се заснива на истом принципијелном ставу да је кључ реформи у изградњи бољег друштва и побољшању живота грађана, а тек онда у самом приступном процесу.

Брнабић је, говорећи о области владавине права и реформи правосуђа, као једном од основних захтева у приступном процесу, изложила резултате које је Влада Србије остварила у овим областима у претходном периоду.

Отварање предвиђених кластера крајем године, како је оценила, била би и недвосмислена потврда напретка у овој важној области и сигнал Србији да напредује у процесу приступања Унији.

Шеф данске дипломатије пренео је чврсту подршку спровођењу реформи и интеграцији Србије у Европску унију, као и интензивирању политичких односа и дијалога са нашом земљом.

Он је похвалио напоре Србије у унапређењу регионалне сарадње, нарочито кроз иницијативу „Отворени Балкан“, која ће донети бенефите земљама потписницима и њеним грађанима.

Економске односе двеју земаља, Кофод је оценио као интензивне и динамичне и изразио уверење да ће расти заинтересованост данских инвеститора за Србију, нарочито за област зелене економије, која је, како је навео, фундаментално питање и велика развојна шанса за Србију.

Наводећи пример данске компаније „Грундфос“ која запошљава преко хиљаду радника и развија свој посао у Инђији, председница Владе је истакла да је Србија отворено и стабилно тржиште за све који желе да улажу и отварају нова радна места, и да многе стране компаније то препознају и вреднују на прави начин.

Саговорници су изразили уверење да ће политички дијалог и посете званичника на највишем нивоу допринети и интензивнијој сарадњи и партнерству и у другим областима у интересу наших држава.

31.08.2021.

Извор/Фото: Председништво и Влада Републике Србије