Printer Friendly Version Izložba novosadskog „Atelje 61“ upriličena u danima održavanja evropske izložbe European Tapestry forum – ARTAPESTRY 6 @ 27 July 2021 09:55 PM

ТАПИСЕРИЈЕ ИЗ СРБИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ ПРЕСТИЖНОГ ДАНСКОГ УМЕТНИЧКОГ ЦЕНТРА „KUNS CENTRET SILKEBORG BAD“

Odlagana zbog korona virusa, u Silkeborg je konačno stigla izložba tapiserija svetski poznate novosadske Ustanove (instituta) za izradu tapiserija „Ateljea 61“. Postavku čini retrospektiva radova prve izložbe  održane u ovom danskom gradu od pre više decenija – sa eksponatom osnivača Boška Petrovića, ali i novi umetnici i radovi. Postavka je upriličena u danima održavanja evropske izložbe European Tapestry forum – ARTAPESTRY 6 . 

Da počnemo dogovorom koji je usledio na kraju višesatne posete. Razume se da smo pozitivno odgovorili na otvoren poziv za nastupe srpskih muzičara i koncerte koji bi se održavali u ovom multimedijalnom prostoru koji našu umetnost, naročito savremenu, prezentuje danskoj javnosti sa mnogo znanja i pijeteta.

Direktorka Centra Dote Kirkebi Andersen izrazila je izuzetno zadovoljstvo višedecenijskom saradnjom sa „Ateljeom 61“ kao jednom od najznačajnijih evropskih institucija u oblasti izrade, ali i umetničkih dometa tapiserija.

Ambasadorka Flag: Serbia on Google Android 12.0 Jasmina Mitrović Marić naročito je podvukla značaj pobede umetnosti i stvaralaštva nad pandemijom, umetnosti koja je, uprkos svim preprekama i odlaganjima, pronašla put do zidova muzeja i srca posmatrača:

 „I umetnost je lek, a saradnja među stvaraocima Srbije i Danske najlepši primer kulturne diplomatije koja gradi prijateljstva među narodima i umetnicima kroz stvaralačke procese koji su poziv da se međusobno upoznamo i otkrijemo da, iako živimo na različitim krajevima istog kontinenta, zapravo delimo nebrojene niti koje su nam zajedničke, iste, baš kao niti koje tvore svu lepotu jedne tapiserije. Kulture u dijalogu – najlepši susreti država i nacija.“