Printer Friendly Version Изложба новосадског „Атеље 61“ уприличена у данима одржавања европске изложбе European Tapestry forum – ARTAPESTRY 6 @ 27 July 2021 04:41 PM

ТАПИСЕРИЈЕ ИЗ СРБИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ ПРЕСТИЖНОГ ДАНСКОГ УМЕТНИЧКОГ ЦЕНТРА „KUNS CENTRET SILKEBORG BAD“

Одлагана због корона вируса, у Силкеборг је коначно стигла изложба таписерија светски познате новосадске Установе (института) за израду таписерија „Атељеа 61“. Поставку чини ретроспектива радова прве изложбе  одржане у овом данском граду од пре више деценија – са експонатом оснивача Бошка Петровића, али и нови уметници и радови. Поставка је уприличена у данима одржавања европске изложбе European Tapestry forum – ARTAPESTRY 6 . 

Да почнемо договором који је уследио на крају вишесатне посете. Разуме се да смо позитивно одговорили на отворен позив за наступе српских музичара и концерте који би се одржавали у овом мултимедијалном простору који нашу уметност, нарочито савремену, презентује данској јавности са много знања и пијетета.

Директорка Центра Доте Киркеби Андерсен изразила је изузетно задовољство вишедеценијском сарадњом са „Атељеом 61“ као једном од најзначајнијих европских институција у области израде, али и уметничких домета таписерија.

Амбасадорка Flag: Serbia on Google Android 12.0 Јасмина Митровић Марић нарочито је подвукла значај победе уметности и стваралаштва над пандемијом, уметности која је, упркос свим препрекама и одлагањима, пронашла пут до зидова музеја и срца посматрача:

„И уметност је лек, а сарадња међу ствараоцима Србије и Данске најлепши пример културне дипломатије која гради пријатељства међу народима и уметницима кроз стваралачке процесе који су позив да се међусобно упознамо и откријемо да, иако живимо на различитим крајевима истог континента, заправо делимо небројене нити које су нам заједничке, исте, баш као нити које творе сву лепоту једне таписерије. Културе у дијалогу – најлепши сусрети држава и нација.“