Printer Friendly Version FEBRUAR, 2020. DAN DRŽAVNOSTI @ 30 June 2020 07:29 AM

KULTURE U DIJALOGU: SRBIJA U OBJEKTIVU JEDNOG DANCA, DANSKA U KISTU JEDNOG SRBINA

Prošle godine smo, povodom Dana državnosti, osnovali prvu Diplomatsku biblioteku u Kraljevskoj univerzitetskoj biblioteci u Kopenhagenu (vidi….) i multimedijalnom izložbom u tom prestižnom zdanju podsetili na 103. godinu od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Beograda i Kopenhagena (vidi…). Pred nama je bio izazov da i ove godine motivišemo drage kolege da budu aktivni učesnici naše proslave. Zato smo im priredili dijalog dva umetnička izraza, dva grada, dva umetnika – Danca i Srbina. Jednog smo najavili, drugi je bio iznenađenje.

Kako izgleda Srbija u očima i kroz objektiv jednog Danca?
Čitavu godinu smo brižljivo gradili priču koju ćemo predstaviti na proslavi rođendana naše otadžbine. Zahvaljujući izuzetnoj saradnji naše Ambasade sa Turističkom organizacijom Srbije, dogovor smo postigli u martu 2019. godine, te je tokom avgusta  gost Beograda i Novog Sada bio ugledni foto-reporter prestižnih danskih novina Sopenhagen Post, svetski putnik i umetnički fotograf omiljen i poštovan među svojim sugrađanima jednako kao i među članovima diplomatskog kora, naš dragi prijatelj dr Hase Ferald. Izuzetne fotografije (više od stotinu) koje je napravio u dva srpska grada i postavio na svoj veoma posećen blog, priredili smo kao video slajd šou, a po izboru eminentnih dizajnera TOS-a i u realizaciji naše krovne turističke organizacije, iz Beograda je u našu ambasadu u Kopenhagenu dopremljeno osamnaest poster-fotografija na tvrdoj podlozi.  Ovde smo ih opremili, potpisali… Izložba o tome kako jedan Danac vidi Srbiju, bila je spremna. Osim kataloga…

A katalog? Izložba bez kataloga?! Kako to, zašto to?!

Katalog je bio izazov za diplomatsku zajednicu koju godinama prati dr Hase Ferald, izveštava o nama, uvek je tu, uz nas.

Gosti – aktivni učesnici umetničkog performansa

Naša ambasadorka je pozvala izazvala svoje kolega da napišu svoje priče o dr Feraldu  koje će činiti jedinstveni katalog o autoru… Tako je i bilo… kolege su oduševljeno prihvatile ideju ambasadorke Srbije  i zajedno su, kao deo proslave našeg Dana državnosti, učestvovali u  performansu:  u simboličnoj foto-mračnoj laboratoriji ambasadori su pravili svoju umetničku instalaciju. Katalog se stvarao pred svima nama, svi smo bili deo autorove fotografije-portreta sačinjenog od reči. Katalog nas nije sačekao na izložbi, već se na izložbi stvarao… Tako su gosti bili aktivni učesnici izuzetnog događaja koji je, na Dan državnosti Srbije, slavio prijateljstvo Danske i Srbije na neobičan način.

Kako izgleda Danska u očima i bojama jednog Srbina? 

Neočekivano iznenađenje za sve prisutne bio je odgovor srpskog akademskog slikara Aleksandra Hajdera: kako on svojim uljima na platnu doživljava dva danska grada – Kopenhagen i Arhus. Inače, Hajder je napravio zavidnu karijeru u Danskoj, a njegova platna nalaze se i u Ambasadi Kraljevine Danske u Beogradu. 

Dijalog dva umetnika, dva grada, dva umetnička izraza – slikarstvo i fotografija.

Umetnosti u dijalogu nastavile su se muzičkim nastupom dueta koji čine mecosopran Radmila Rajić, Srpkinja koja slovi za jednu od uspešnijih operskih diva na ovdašnjoj teatarskoj sceni i kordionista. Adam Orvad– Danac koji je godinama živeo na jugu Srbije i posvećeno proučavao ritmove naše muzike.

Bila je to jedinstvena prilika u kojoj smo uživali u ritmovima numera iz danskog muzičkog miljea, ali i melodija kao što je „Usnila je dubok sanak sa Kosova Rada“…Dva ritma, dva muzička narativa u dijalogu i zadivljujućoj interpretaciji oduševili su goste u Ambasadi Srbije.

U svom efektnom obraćanju, ambasadorka je zahvalila svojim kolegama što su prihvatili inicijativu i pristali da se zajedno umetnički izrazimo, da se igramo i kreativnošću i prijateljstvom odamo počast velikom srpskom prazniku – Danu državnosti. O odnosu dve zemlje naglasila je da je njen govor svuda oko nas – na zidovima, videovolu, na platnima, među muzičarima na sceni – eto priče o odnosu i prijateljstvu Srbije i Danske – gledajte je, doživite je! Potom je predstavila dr Hasea i pozvala ga na scenu.

 Ova ambasada i ova ambasadorka uvek imaju neke neobične, sjajne inicijative koje nas okupljaju u prijateljstvu i radosti, uživanju. Prošle godine smo zajedno pravili biblioteku na svim jezicima sveta. Mislio sam da ne može bolje od toga za jednu ambasadu. Ali ovo danas je takvo da sam ostao bez reči. Hvala vam. Ponosan sam, Vaša ekselencijo, što ste primljeni u red Blutut kilta, dragocenog danskog društva odabranih koji povezuje ljude i neguje prijateljstvo među narodima. Vi baš to radite.“ 

Bio sam u Srbiji prvi put. Bio sam i u 156 drugih država. Pred vama su moje lične impresije, moj doživljaj. Jednom rečju – morate videti Srbiju, morate!“