Printer Friendly Version ФЕБРУАР, 2020. ДАН ДРЖАВНОСТИ @ 27 June 2020 09:45 PM

КУЛТУРЕ У ДИЈАЛОГУ: СРБИЈА У ОБЈЕКТИВУ ЈЕДНОГ ДАНЦА, ДАНСКА У КИСТУ ЈЕДНОГ СРБИНА

Прошле године смо, поводом Дана државности, основали прву Дипломатску библиотеку у Краљевској универзитетској библиотеци у Копенхагену (види….) и мултимедијалном изложбом у том престижном здању подсетили на 103. годину од успостављања дипломатских односа између Београда и Копенхагена (види…). Пред нама је био изазов да и ове године мотивишемо драге колеге да буду активни учесници наше прославе. Зато смо им приредили дијалог два уметничка израза, два града, два уметника – Данца и Србина. Једног смо најавили, други је био изненађење.

Како изгледа Србија у очима и кроз објектив једног Данца?

Читаву годину смо брижљиво градили причу коју ћемо представити на прослави рођендана наше отаџбине. Захваљујући изузетној сарадњи наше Амбасаде са Туристичком организацијом Србије, договор смо постигли у марту 2019. године, те је током августа  гост Београда и Новог Сада био угледни фото-репортер престижних данских новина Сopenhagen Post, светски путник и уметнички фотограф омиљен и поштован међу својим суграђанима једнако као и међу члановима дипломатског кора, наш драги пријатељ др Хасе Фералд. Изузетне фотографије (више од стотину) које је направио у два српска града и поставио на свој веома посећен блог, приредили смо као видео слајд шоу, а по избору еминентних дизајнера ТОС-а и у реализацији наше кровне туристичке организације, из Београда је у нашу амбасаду у Копенхагену допремљено осамнаест постер-фотографија на тврдој подлози.  Овде смо их опремили, потписали… Изложба о томе како један Данац види Србију, била је спремна. Осим каталога…

А каталог? Изложба без каталога?! Како то, зашто то?!

Каталог је био изазов за дипломатску заједницу коју годинама прати др Хасе Фералд, извештава о нама, увек је ту, уз нас.

Гости – активни учесници уметничког перформанса

Наша амбасадорка је позвала изазвала своје колега да напишу своје приче о др Фералду  које ће чинити јединствени каталог о аутору… Тако је и било… колеге су одушевљено прихватиле идеју амбасадорке Србије  и заједно су, као део прославе нашег Дана државности, учествовали у  перформансу:  у симболичној фото-мрачној лабораторији амбасадори су правили своју уметничку инсталацију. Каталог се стварао пред свима нама, сви смо били део ауторове фотографије-портрета сачињеног од речи. Каталог нас није сачекао на изложби, већ се на изложби стварао… Тако су гости били активни учесници изузетног догађаја који је, на Дан државности Србије, славио пријатељство Данске и Србије на необичан начин.

Како изгледа Данска у очима и бојама једног Србина?

Неочекивано изненађење за све присутне био је одговор српског академског сликара Александра Хајдера: како он својим уљима на платну доживљава два данска града – Копенхаген и Архус. Иначе, Хајдер је направио завидну каријеру у Данској, а његова платна налазе се и у Амбасади Краљевине Данске у Београду.

Дијалог два уметника, два града, два уметничка израза – сликарство и фотографија.

Уметности у дијалогу наставиле су се музичким наступом дуета који чине мецосопран Радмила Рајић, Српкиња која слови за једну од успешнијих оперских дива на овдашњој театарској сцени и кордиониста Адам Орвад – Данац који је годинама живео на југу Србије и посвећено проучавао ритмове наше музике.

Била је то јединствена прилика у којој смо уживали у ритмовима нумера из данског музичког миљеа, али и мелодија као што је „Уснила је дубок санак са Косова Рада“…Два ритма, два музичка наратива у дијалогу и задивљујућој интерпретацији одушевили су госте у Амбасади Србије.

У свом ефектном обраћању, амбасадорка је захвалила својим колегама што су прихватили иницијативу и пристали да се заједно уметнички изразимо, да се играмо и креативношћу и пријатељством одамо почаст великом српском празнику – Дану државности. О односу две земље нагласила је да је њен говор свуда око нас – на зидовима, видеоволу, на платнима, међу музичарима на сцени – ето приче о односу и пријатељству Србије и Данске – гледајте је, доживите је! Потом је представила др Хасеа и позвала га на сцену.

 „Ова амбасада и ова амбасадорка увек имају неке необичне, сјајне иницијативе које нас окупљају у пријатељству и радости, уживању. Прошле године смо заједно правили библиотеку на свим језицима света. Мислио сам да не може боље од тога за једну амбасаду. Али ово данас је такво да сам остао без речи. Хвала вам. Поносан сам, Ваша екселенцијо, што сте примљени у ред Блутут килта, драгоценог данског друштва одабраних који повезује људе и негује пријатељство међу народима. Ви баш то радите.“ 

„Био сам у Србији први пут. Био сам и у 156 других држава. Пред вама су моје личне импресије, мој доживљај. Једном речју – морате видети Србију, морате!“