Printer Friendly Version NASTAVAK SPROVOĐENJA IZBORNIH RADNJI @ 12 May 2020 11:14 AM

ИЗБОРИ 2020

AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE U KOPENHAGENU

OBJAVLjUJE JAVNI OGLAS

POVODOM
IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE U REPUBLICI SRBIJI,
21. JUNA 2020. GODINE

Pozivaju se državljani Republike Srbije sa boravkom u Kraljevini Danskoj da se prijave Ambasadi Republike Srbije u Kopenhagenu radi upisa u birački spisak za glasače koji borave u inostranstvu. U skladu sa Zakonom, prijave će se primati najkasnije do 30. maja 2020. godine.

Formular za prijavu preuzmite  OVDE.

Popunjen i potpisan formular, zajedno sa kopijom važećeg pasoša, lične karte ili vozačke dozvole Republike Srbije dostavite Ambasadi Republike Srbije u Kopenhagenu poštom, faksom ili e-mail-om.

Adresa: Еmbassy of the Republic of Serbia, Svanevænget 36, 2100 København Ø, Denmark

Faks: (0045) 3929-7919

Е-mail: embassy.copenhagen@mfa.rs, ili konzulat.kopenhagen@mfa.rs.

Da li ste upisani u Jedinstveni birački spisak proverite na linku:

https://upit.birackispisak.gov.rs/

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, zahtev se podnosi Ambasade Republike Srbije u Kopenhagenu.

Obrazac zahteva za upis u Jedinstveni birački spisak preuzmite OVDE.

U ovakvom slučaju, Ambasadi se, na gore navedene adrese, istovremeno podnose: Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu sa kopijom jednog od važećih dokumenata Republike Srbije (vidi gore).

Ukoliko se ispune uslovi za otvaranje biračkog mesta, Ambasada Republike Srbije će , po dobijanju konačnog biračkog spiska od Republičke izborne komisije, uputiti poziv za glasanje.

VAŽNO UPOZORENJE

LAŽNI SAJT ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA

Nijedan organ države ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kome se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za glasanje za predstojeće izbore.

Posebno je važno upozoriti javnost i sve građane da budu oprezni, jer je zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Ta procedura podrazumeva podnošenje ličnog zahteva preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije koji te zahteve propisanim procedurama prosleđuju opštinskim odnosno gradskim upravama prema mestu prebivališta podnosioca zahteva nakon čekga navedene uprave donose rešenje o upisu podatka u birački spisak da će birač na predstojećim izborima da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu.

Građani moraju biti oprezni kome ostavljaju svoje podatke budući da postoji mogućnost zloupotrebe istih.

Beograd, 20.05.2020.