Printer Friendly Version НАСТАВАК СПРОВОЂЕЊА ИЗБОРНИХ РАДЊИ @ 5 March 2020 08:16 AM

ИЗБОРИ 2020

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У КОПЕНХАГЕНУ

ОБЈАВЉУЈЕ ЈАВНИ ОГЛАС 

ПОВОДОМ
ИЗБОРА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ,
21. ЈУНА 2020. ГОДИНЕ


Позивају се држављани Републике Србије са боравком у Краљевини Данској да се пријаве Амбасади Републике Србије у Копенхагену ради уписа у бирачки списак за гласаче који бораве у иностранству. У складу са Законом, пријаве се примају до 30. маја 2020. године до поноћи.

Формулар за пријаву преузмите ОВДЕ.

Попуњен и потписан формулар, заједно са копијом важећег пасоша, личне карте или возачке дозволе Републике Србије, доставаите Амбасади Републике Србије у Копенхагену поштом, факсом или електронском поштом на:

Адреса: Embassy of the Republic of Serbia, Svanevænget 36, 2100 København Ø
Факс: 3929-7919
Е-mail: embassy.copenhagen@mfa.rs  или  konzulat.kopenhagen@mfa.rs

Да ли сте уписани у Јединствени бирачки списак проверите на линку:

https://upit.birackispisak.gov.rs/

Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак, захтев за упис подноси се Амбасади Републике Србије у Копенхагену.

Образац захтева за упис у Јединствени бирачки списак преузмите ОВДЕ.

У оваквом случају, Амбасади се, на горе наведене адресе, истовремено подносе: Захтев за упис у Јединствени бирачки списак и Захтев за упис у бирачки списак података да ће лице гласати у иностранству са копијом једног од важећих личних докумената Републике Србије (види горе).

Уколико се испуне услови за отварање бирачког места, Амбасада Републике Србије ће, по добијању коначног бирачког списка од Републичке изборне комисије, упутити позив за гласање.

 

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ

ЛАЖНИ САЈТ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.

Београд, 20.05.2020.