Printer Friendly Version Ambasada oformila biblioteku povodom Sv. Save @ 31 January 2020 08:55 AM

DA ŽIVIMO SVI U SLOZI!

Na akademiji priređenoj u Hramu Sv. Georgija, sveštenik Aleksandar Samardžić, u ime crkve, učiteljica, đaka i roditelja, zahvalio se Ambasadi Republike Srbije i posebno ambasadorki na ličnom i nesebičnom angažovanju, da se oformi biblioteka, koju će koristiti sve generacije Srba u Kopenhagenu. Biblioteke Srpske dopunske škole i Hrama Svetog Georgija su bogatije za knjige i udžbenike, koje su darovali: Gradska biblioteka Beograda, Narodna biblioteka Srbije, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Matica srpska i Uprava za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova.

Proslava je počela, kako i dolikuje liturgijom, na kojoj su deca, učenici, njihovi učitelji i roditelji u čast Svetog Save prelomili slavski kolač. 

Potom je usledila Svetosavska akademija koju su pripremile učiteljice, a učesnici su bili dečaci i devojčice – polaznici Srpske dopunske škole i veronauke pri našoj crkvi.

Savindan ne bi bio potpun bez tradicionalnih pohvalnih stihova našem učitelju i prosvitetelju, koje su izgovorili učenici Srpske dopunske škole u Kopenhagenu i Hilerodu. Pored hvalospeva Svetom Savi, a poučeni njegovim mudrostima, učenici su napravili igrokaz, koji je pokazao lepotu detinjstva, školovanja i života. Uz nesebičnu pomoć njihovih učiteljica Ksenije Maričić, Lidije Milanović i Gorice Ivanović, pored podsećanja na prvog srpskog arhiepiskopa, čuli smo i stihove savremenih pisaca za decu. 

Ove godine su mališani Srpskog Folklornog Ansambla (SFA) „Opanak“ odigrali „Srbijicu“ (Igre iz Srbije) i otpevali „Oj, Srpkinjo“. Bio je ovo njihov prvi samostalan nastup u nošnji. 

Svaki đak je darovan prigodnim poklonom, koji je pripremio Hram Sv. Georgija. 

Na ovogodišnjoj proslavi, svetosavsku besedu je izgovorila ambasadorka Jasmina Mitrović-Marić. S obzirom da je i sama profesor i učitelj, istakla je značaj sticanja znanja čitanjem knjiga i usvajanja sistema vrednosti u kome se poštuju učitelji i roditelji. Svoju besedu je završila divnom pesmom o ljubavi među ljudima. 

Jednim glasom, saborno i složno, deca, roditelji i učiteljice su otpevali himnu prvom srpskom prosvetitelju i učitelju Svetom Savi „Uskliknimo s ljubavlju“ i time nas još jednom podsetili na značaj svetosavlja.