Printer Friendly Version Амбасада оформила библиотеку поводом Св. Саве @ 30 January 2020 02:15 PM

ДА ЖИВИМО СВИ У СЛОЗИ!

На академији приређеној у Храму Св. Георгија, свештеник Александар Самарџић, у име цркве, учитељица, ђака и родитеља, захвалио се Амбасади Републике Србије и посебно амбасадорки на личном и несебичном ангажовању, да се оформи библиотека, коју ће користити све генерације Срба у Копенхагену. Библиотеке Српске допунске школе и Храма Светог Георгија су богатије за књиге и уџбенике, које су даровали: Градска библиотека Београда, Народна библиотека Србије, Завод за уџбенике и наставна средства, Матица српска и Управа за дијаспору Министарства спољних послова.

Прослава је почела, како и доликује литургијом, на којој су деца, ученици, њихови учитељи и родитељи у част Светог Саве преломили славски колач.

Потом је уследила Светосавска академија коју су припремиле учитељице, а учесници су били дечаци и девојчице – полазници Српске допунске школе и веронауке при нашој цркви.

Савиндан не би био потпун без традиционалних похвалних стихова нашем учитељу и просвитетељу, које су изговорили ученици Српске допунске школе у Копенхагену и Хилероду. Поред хвалоспева Светом Сави, а поучени његовим мудростима, ученици су направили игроказ, који је показао лепоту детињства, школовања и живота. Уз несебичну помоћ њихових учитељица Ксеније Маричић, Лидије Милановић и Горице Ивановић, поред подсећања на првог српског архиепископа, чули смо и стихове савремених писаца за децу.

Ове године су малишани Српског Фолклорног Ансамбла (СФА) „Опанак“ одиграли „Србијицу“ (Игре из Србије) и отпевали „Ој, Српкињо“. Био је ово њихов први самосталан наступ у ношњи.

Сваки ђак је дарован пригодним поклоном, који је припремио Храм Св. Георгија.

На овогодишњој прослави, светосавску беседу је изговорила амбасадорка Јасмина Митровић-Марић. С обзиром да је и сама професор и учитељ, истакла је значај стицања знања читањем књига и усвајања система вредности у коме се поштују учитељи и родитељи. Своју беседу је завршила дивном песмом о љубави међу људима.

Једним гласом, саборно и сложно, деца, родитељи и учитељице су отпевали химну првом српском просветитељу и учитељу Светом Сави „Ускликнимо с љубављу“ и тиме нас још једном подсетили на значај светосавља.