Printer Friendly Version Učešće Ambasade na Konferenciji o inicijativi "Pojas i put" u Parlamentu Kraljevine Danske @ 15 December 2019 08:56 PM

SRBIJA NA PUTU SVILE NEKAD I SAD

U Danskom parlamentu (The Danish Parliament Folketinget), Velika svečana sala, 13.novembra održana je naučno diplomatska celodnevna konferencija posvećena Inicijativi Pojas i put, u organizaciji Centra za nauku i komercijalnu diplomatiju. Učestvovali su visoki predstavnici danskog Parlamenta, profesori univerziteta u Kopenhagenu, Odenseu, Alborgu, kao i ambasadori birani po tome što su članovi Međunarodnih institucija u vezi sa Inicijativom Pojas i put.

Među govornicima i panelistima bila je i ambasadorka Republike Srbije Jasmina Mitrović Marić, član Međunarodne Komisije za slovenske zemlje i kulture na Putu svile.

Pored visokih predstavnika danskog Parlamenta i Vlade K.Danske, u publici su bili studenti, predstavnici više nevladinih organizacija, predstavnici Danske industrije, predstavnici više različitih sektora: bankarsko-finansijski, trgovinski, poljoprivredni …. ali i članovi akademske zajednice i predstavnici kineske zajednice u K.Danskoj.

Naša ambasadorka izlagala je na zadatu temu (od strane organizatora) pod nazivom „New Value System as a Consequence of Cultural & Sociological influences in the Area of the Belt & Road initiative“

Prilagodivši izlaganje publici, ograničenom vremenu (12 minuta) i potrebi da se čak i u ovako opšte koncipiranoj temi istakne doprinos Srbije, ali i artikulišu poruke naše države, ambasadorka Jasmina Mitrović Marić je odabrala multimedijalni pristup koji podrazumeva 3D animaciju, video materijale i fotografije koje su pružile nova saznanja o Srbiji i stvorile drugačije slike o nama, a koje su, kao ilustracije, pratila izlaganje.

Panel diskusija i razgovori sa publikom bili su u formatu Chatham House Rule. Razumljivo, najveći broj pitanja ticao se ambasadora NR Kine.