Printer Friendly Version Учешће Амбасаде на Конференцији о иницијативи "Појас и пут" у Парламенту Краљевине Данске @ 14 December 2019 06:37 PM

СРБИЈА НА ПУТУ СВИЛЕ НЕКАД И САД

У Данском парламенту (The Danish Parliament Folketinget), Велика свечана сала, 13.новембра одржана је научно дипломатска целодневна конференција посвећена Иницијативи Појас и пут, у организацији Центра за науку и комерцијалну дипломатију. Учествовали су високи представници данског Парламента, професори универзитета у Копенхагену, Оденсеу, Алборгу, као и амбасадори бирани по томе што су чланови Међународних институција у вези са Иницијативом Појас и пут.

Међу говорницима и панелистима била је и амбасадорка Републике Србије Јасмина Митровић Марић, члан Међународне Комисије за словенске земље и културе на Путу свиле.

Поред високих представника данског Парламента и Владе К.Данске, у публици су били студенти, представници више невладиних организација, представници Данске индустрије, представници више различитих сектора: банкарско-финансијски, трговински, пољопривредни …. али и чланови академске заједнице и представници кинеске заједнице у К.Данској.

Наша амбасадорка излагала је на задату тему (од стране организатора) под називом „New Value System as a Consequence of Cultural & Sociological influences in the Area of the Belt & Road initiative“

Прилагодивши излагање публици, ограниченом времену (12 минута) и потреби да се чак и у овако опште конципираној теми истакне допринос Србије, али и артикулишу поруке наше државе, амбасадорка Јасмина Митровић Марић је одабрала мултимедијални приступ који подразумева 3D анимацију, видео материјале и фотографије које су пружиле нова сазнања о Србији и створиле другачије слике о нама, а које су, као илустрације, пратила излагање.

Панел дискусија и разговори са публиком били су у формату Chatham House Rule. Разумљиво, највећи број питања тицао се амбасадора НР Кине.