Printer Friendly Version У сусрет Дану словенске писменост - мултимедијална изложба и предавање о историји српског ћириличког писма у цркви Св.Георгија у Копенхагену @ 31 May 2019 10:56 AM

ЋИРИЛИЧКО СЛОВО

На дан Светог Василија Острошког, у сусрет Дану Ћирила и Методија, одржано је предавање о развоју српске ћирилицe, најсавршенијег фонетског писма на свету

Изложбу о српском писму је организовала амбасада Републике Србије у Копенхагену у сарадњи са црквом Св.Георгија и Културним форумом Просвета.

 
 Гђа Љиљана Булајић, председница Просвете, нагласила је значај очувања нашег писма као и неговање традиционално добрих односа наше православне цркве у Копенхагену и амбасаде. 
 
 
Као један од предавача, наша амбасадорка, гђа Јасмина Митровић Марић, будући да је по образовању професор српског језика и књижевности, поред низа занимљивости о нашој ћирилици, посебно је образложила само значење фонетског писма и поредећи српско фонетско ћириличко писмо са другим, па и ћириличким писмима, нагласила јединственост српске, Вукове реформе. 
 

У атмосфери традиције и изражене радозналости, филолог Тијана Трипковић приказала је мултимедијалну презентацију о развоју нашег писма почев од  глагољице у 9.веку и хришћанских мисионара Ћирила и Методија. Без просветитељске руке и духа наше свете лозе Немањића не би било почетка реформе српског писма која се приписује нашем првом архиепископу, сину Стефана Немање, Светом  Сави. Следећа реформа је уследила за време великог песника и просвећеног владара европских схватања Деспота Стефана Лазаревића у манастиру Манасија. Вуку Стефановићу Караџићу који је заслужан за јединствен и поједностављен принцип наше ћирилице припало је заслужено и почасно место у излагању.

Важно је истаћи да значај овог предавања није само у едукативној природи, већ и у идеји о пореклу наших корена, о непрестаној борби једног малог народа да очува свој језик и веру. Управо зато је ова иницијатива наишла на велики одзив присутних који су аплаузима дали подршку излагању о срспкој ћирилици.

Верујемо у дух и традицију која може да се одржи само ако останемо сложни и ако радимо на подизању свести наших људи у расејању организовањем управо оваквих културних догађаја.  Амбасада се од срца захваљује нашем домаћину, Оцу Александру Самарџићу. Радујемо се