Printer Friendly Version Odjeci proslave Dana državnosti u danskim medijima @ 15 April 2019 10:20 AM

U uglednom časopisu na engleskom jeziku Copenhagen Post  na stranicama posvećenim najznačajnijim kulturno-umetničkim događajima i aktivnostima diplomatske zajednice u prestonici Kraljevine Danske, urednici su istakli i Dan državnosti Republike Srbije kao događaj od izuzetnog i zapaženog kulturnog značaja za Kopenhagen.

U periodici Kraljevske univerzitetske biblioteke za humanističke studije gde smo proslavili svoj Nacionalni dan nizom kulturnih dešavanja, događaju je posvećena posebna pažnja.

Prevod:

 

CPH POST -  Srbija je proslavila svoj Nacionalni dan 21.februara u Univerzitetskoj biblioteci na Amageru, gde su gosti doprineli realizaciji inicijative srpske ambasadorke Jasmine Mitrović Marić.

"Diplomatska billioteka" je kolekcija knjiga kojoj su doprineli mnogi članovi diplomatskog kora darujući knjige.

 

 

Prevod sa danskog jezika teksta iz periodike Kopenhagenške univrezitetske biblioteke za humanističke studije

Diplomatska kolekcija knjiga i izložba Beograd- Kopenhagen

Povodom Dana državnosti Republike Srbije (15.februar) u utorak, 21.februara, otvorena je izložba na Kopenhagenškom univerzitetu o diplomatskim odnosima između Beograda i Kopenhagena. Prvi put je izložba prikazana u Beogradu, 2017. godine povodom stogodišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kraljevine Srbije i Kraljevine Danske.

Zvanični naziv izložbe je "Beograd-Kopenhagen - 102 godine diplomatskih odnosa" koja se sastoji delom od fotografija, a delom od kopija dokumenata, kao i više vitrina sa arhivskim materijalom sa obe strane - i danske i srpske.
Danski Kraljevski arhiv je izložio original prvog trgovačkog sporazuma između Danske i Srbije koji je potpisan nekoliko godina pre uspostavljanja zvaničnih diplomatskih odnosa. Izloženi su i originali depeša o danskim predmetima u Beogradu za dansko ministarstvo spoljnih poslova- od vremena pre Prvog svetskog rata kao i između dva rata. Izložba je otvorena do 14.marta.

U vezi sa otvaranjem izložbe, ambasada Srbije je u Kraljevskoj Univerzitetskoj biblioteci organizovala prijem na koji su pozvani svi akreditovani ambasadori u Danskoj. Ovom prilikom, a na predlog ambasadora Srbije Jasmine Mitrović Marić, od njih je zatraženo da doniraju knjige na svom jeziku i po sopstvenom izboru za posebnu diplomatsku kolekciju koja simbolizuje poštovanje prema jezičkoj i kulturnoj raznolikosti.

Knjige pod nazivom "Diplomatska kolekcija 2019." Ostataće u biblioteci Južnog kampusa gde će biti uključene u kolekciju KUB-a. Ako želite da pretražujete ovu kolekciju, možete to učiniti preko Rex-a. U naprednoj pretrazi, unesite ime kolekcije na danskom jeziku Diplomatisk samling af 2019 tačno ovim redosledom. Sve u svemu, kolekcija se sastojati od preko 100 naslova i to svi su dostupni korisnicima.