Printer Friendly Version Силкеборг: Освештан нови саборни храм српског народа у Краљевини Данској @ 11 April 2019 08:03 AM

Свети Димитрије окупио земљаке

Текст: Тихомир Барбуловић

Српска заједница у Краљевини Данској је прошле године добила своју другу парохију - парохију Светог великомученика Димитрија, а однедавно и свој други молитвени храм у граду Силкеборгу.

Новокупљени храм најмлађе парохије у Британско-скандинавској епархији у недељу је освештао владика британско-скандинавски Доситеј, уз саслужење протојереја Александра Самарџића, овдашњег пароха и протосинђела Методија Лазића. Храм је у великој мери већ реновиран, а преосвећени владика Доситеј је одмах након куповине цркве поклонио иконостас који је претходно коришћен у Векшеу и Хелсингборгу, затим часну трпезу из манастира Олофстрема, као и жртвеник из Лондона.

Овај важан дан, који ће ући у историју српске заједнице у Данској, окупио је на литургији и прослави велики број верника из целе земље, тако да су и црква и свечана сала били претесни да приме све вернике. На пример, верници из парохије Светог великомученика Георгија из Копенхагена допутовали су са суседног острва организовано, аутобусом.

 

Након литургије владика Доситеј се обратио многобројним верницима, приступило се сечењу славског колача и подељена је нафора.

Други део прославе овог значајног дана настављен је у свечаној сали где је приређен ручак. Пре ручка, присутнима се обратио отац Александар и захвалио свима који су на било који начин помогли у куповини и реновирању ове српске богомоље, као и Жељко Савић, председник црквеног одбора.

У свечаном делу наступио је Српски фолклорни ансамбл Опанак из Копенхагена, изводећи сплет игара из Србије. Програм је настављен рецитацијама и песмама о Светоме Сави. Малишани из парохије добили су аплауз.

На крају, најзаслужнијима и онима који су се највише трудили, епископ Доситеј је доделио захвалнице.

Овај важан дан за СПЦ својим присуством увеличао је и представник српске амбасаде у Копенхагену Димитрије Зеленбаба, шеф конзуларног одељења.