Printer Friendly Version Одјеци прославе Дана државности у данским медијима @ 2 April 2019 02:24 PM

У угледном часопису на енглеском језику Copenhagen Post  на страницама посвећеним најзначајнијим културно-уметничким догађајима и активностима дипломатске заједнице у престоници Краљевине Данске, уредници су истакли и Дан државности Републике Србије као догађај од изузетног и запаженог културног значаја за Копенхаген. 

У периодици Краљевске универзитетске библиотеке за хуманистичке студије где смо прославили свој Национални дан низом културних дешавања, догађају је посвећена посебна пажња.

Prevod:


CPH POST -  Srbija je proslavila svoj Nacionalni dan 21.februara u Univerzitetskoj biblioteci na Amageru, gde su gosti doprineli realizaciji inicijative srpske ambasadorke Jasmine Mitrović Marić.

"Diplomatska billioteka" je kolekcija knjiga kojoj su doprineli mnogi članovi diplomatskog kora darujući knjige.

 

 

Превод са данског језика текста из периодике Копенхагеншке униврезитетске библиотеке за хуманистичке студије

Дипломатска колекција књига и изложба Београд- Копенхаген

Поводом Дана државности Републике Србије (15.фебруар) у уторак, 21.фебруара, отворена је изложба на Копенхагеншком универзитету о дипломатским односима између Београда и Копенхагена. Први пут је изложба приказана у Београду, 2017. године поводом стогодишњице од успостављања дипломатских односа између Краљевине Србије и Краљевине Данске.

Званични назив изложбе је "Београд-Копенхаген - 102 године дипломатских односа" која се састоји делом од фотографија, а делом од копија докумената, као и више витрина са архивским материјалом са обе стране - и данске и српске.

Дански Краљевски архив је изложио оригинал првог трговачког споразума између Данске и Србије који је потписан неколико година пре успостављања званичних дипломатских односа. Изложени су и оригинали депеша о данским предметима у Београду за данско министарство спољних послова- од времена пре Првог светског рата као и између два рата. Изложба је отворена до 14.марта.

У вези са отварањем изложбе, амбасадa Србије је у Kраљевској Универзитетској библиотеци организовала пријем на који су позвани сви акредитовани амбасадори у Данској. Овом приликом, а на предлог амбасадора Србије Јасмине Митровић Марић, од њих је затражено да донирају књиге на свом језику и по сопственом избору за посебну дипломатску колекцију која симболизује поштовање према језичкој и културној разноликости.

Књиге под називом "Дипломатска колекција 2019." Остатаће у библиотеци Јужног кампуса где ће бити укључене у колекцију КУБ-а. Ако желите да претражујете ову колекцију, можете то учинити преко Rex-a. У напредној претрази, унесите име колекције на данском језику Diplomatisk samling af 2019 тачно овим редоследом. Све у свему, колекција се састојати од преко 100 наслова и то сви су доступни корисницима.