Printer Friendly Version Slika sabornosti i sloge srpske dijaspore na proslavi Sretenja - Dana državnosti @ 26 February 2019 08:08 PM

MEĐU SVOJIMA

Predveče, u susret Sretenju, naša ambasada priredila je program i prijem za srpsku dijasporu u Danskoj.  Jedina namera ovog okupljanja bila je da našim ljudima priredimo emotivni doživljaj, da osete pripadnost svojoj zemlji, da budu ponosni na nju, da punog srca danima nose sećanje na zajedničke trenutke u svojoj kući, svojoj ambasadi. Tako i beše...

Pesma, igra, zdravice i pošalice, osmeh koji postaje sve veći, dobro raspoloženje, srpsko, domaćinsko, prijatno i opušteno kako i valja da bude na slavi i slavlju, među svojima. 

Glasom i srcem pevala se himna "Bože pravde", potom se obratila ambasadorka Jasmina Mitrović Marić besedom, zdravicama i neobičnim, vedrim pričama o Srbiji i njenom rasejanju. 

Potom su otac i ćerka, druga i treća generacija Srba u Danskoj, u duhu tradicionalnog srpskog pojanja otpevali pesmu "Rasti, rasti moj zeleni bore" uz ovacije prisutnih. Više od narodne pesme, bila je to slika i poruka da se sve što jesmo i što nosimo iz zemlje svog porekla mora i može sačuvati i negovati sa ponosom i ljubavlju. 

Posebnost ovom okupljanju dao je nastup mladih Srba u Kopenhagenu okupljenih oko prvog srpskog studentskog folklornog društva osnovanog nakon perioda između dva rata. Ponosni na akademske uspehe samih članova, na entuzijazam koji krasi njihovo društvo "Opanak", na istrajnost kojom opstaju, ovacijama i dugotrajnim aplauzima pozdravljen je njihov nastup.

Najzad, bliskost i veza među našim ljudima u Danskoj posebno je očvrsla ove večeri koja se nastavila nizom spleta igara iz Srbije, a u kolo su se hvatali svi prisutni.