Printer Friendly Version Слика саборности и слоге српске дијаспоре на прослави Сретења - Дана државности @ 26 February 2019 05:18 PM

МЕЂУ СВОЈИМА

Предвече, у сусрет Сретењу, наша амбасада приредила је програм и пријем за српску дијаспору у Данској.  Једина намера овог окупљања била је да нашим људима приредимо емотивни доживљај, да осете припадност својој земљи, да буду поносни на њу, да пуног срца данима носе сећање на заједничке тренутке у својој кући, својој амбасади. Тако и беше...

Песма, игра, здравице и пошалице, осмех који постаје све већи, добро расположење, српско, домаћинско, пријатно и опуштено како и ваља да буде на слави и слављу, међу својима. 

Гласом и срцем певала се химна "Боже правде", потом се обратила амбасадорка Јасмина Митровић Марић беседом, здравицама и необичним, ведрим причама о Србији и њеном расејању. 

Потом су отац и ћерка, друга и трећа генерација Срба у Данској, у духу традиционалног српског појања отпевали песму "Расти, расти мој зелени боре" уз овације присутних. Више од народне песме, била је то слика и порука да се све што јесмо и што носимо из земље свог порекла мора и може сачувати и неговати са поносом и љубављу. 

Посебност овом окупљању дао је наступ младих Срба у Копенхагену окупљених око првог српског студентског фолклорног друштва основаног након периода између два рата. Поносни на академске успехе самих чланова, на ентузијазам који краси њихово друштво "Опанак", на истрајност којом опстају, овацијама и дуготрајним аплаузима поздрављен је њихов наступ.

Најзад, блискост и веза међу нашим људима у Данској посебно је очврсла ове вечери која се наставила низом сплета игара из Србије, а у коло су се хватали сви присутни.