Printer Friendly Version Herning: Ambasadorka otvorila izložbu Vuka Ćuka i Nikole Kolje Božovića u prestižnoj galeriji "Norbale" @ 5 February 2019 06:36 PM

Iz teksta objavljenog 1.2.2019. u dnevnim novinama "Herning", povodom izložbe srpskih umetnika, akadmeskih slikara i vajara, Vuka Ćuka i Nikole Kolje Božovića na Julandu - centralnom delu Kraljevine Danske koju je poslednjeg dana januara svečano otvorila ambasadorka Republike Srbije u Kraljevini Danskoj, Jasmina Mitrović Marić.

Tekst napisao Henrik Oster-Jorgensen, novinar

Prevod sa danskog jezika, Tijana Tripković

"Ambasadorka Srbije Jasmina Mitrović Marić , nadahnutim govorom obasjala je otvaranje izložbe u Galeriji "Norbale"

HERNING U proteklih šest meseci Kim Norbale je obećavao "veliko otvaranje", kada je preselio svoju galeriju u Bredagde u Herningu. Tako je juče otvorena izložba srpskih umetnika Vuka Ćuka i njegovog učitelja, profesora vajarstva, Nikole Božovića.

- Poznajem Kima već duže vreme. Učestvovao sam u Nordartu u Nemačkoj, gde je Kim imao prilike da vidi moje radove i pozvao me da izlažem u njegovoj bivšoj galeriji. Ovo je četvrti put kako izlažem kod njega, rekao je Vuk Ćuk dok su gosti ulazili u galeriju.

Među gostima su bile i poznate ličnosti: glumac Jan Šou, bivši gradonačelnik Helga Sander i vajar Ingvar Kronhamar za koje su srspki umetnici čuli pre dolaska u Herning.

- Obožavam grad. Ovde smo od ponedeljka. Šetali smo, bili u "Hartu" i videli skulpturu "Elija". Čuo sam o njoj i o tome kako se ona finansira. To me fascinira, rekao je Vuk Ćuk.

Vuk Ćuk, Kim Norbale, kustos galerije "Norbale" sa ambasadorkom Jasminom Mitrović Marić

Gradonačelnik danas

Galerija Norbale je bila puna gostiju kada je galerista svečano udario u staklo.

- Ovde je samo par vas iz Nemačke, tako da ću da vas poštedim svog nemačkog. Neću dugo da govorim, već ću da dam reč Njenoj Ekselenciji Ambasadorki Republike Srbije u Danskoj ili gradonačelnici, rekao je Kim Norbale, koji nije isplanirao koja će od dve počasne gošće prva da govori.

- Ja sam zapravo samo zamenik gradonačelnika, ali sutra ko zna, zvučalo je vrckavo od Ane Mete Borg Rasmusen, zamenice gradonačelnika, koja je nastavila:

- U ime komune: Dobrodošli u Herning i u galeriju "Norbale". Posebnu dobrodošlicu želim Ambasadorki. Naš slogan je :"Ovde su sve mogućnosti otvorene" i to se baš lepo ostvaruje danas. Navikli smo da imamo goste koji nas izazivaju i inspirišu. Upravo smo ugostili Svetsko prvenstvo u rukometu, na šta smo posebno ponosni. Ova izložba otvara nova vrata mnogima od nas, rekla je ona i nastavila sa prevodom na engleski gde se slogan Herninga prevodi kao : "Nebo je granica".

Potom se prisutnima obratila Ambasadorka Jasmina Mitrović Marić.

Ambasadorka Jasmina Mitrović Marić otvara izložbu (desno Vuk Ćuk i Nikola Kolja Božović)

Ambasadorkina ljubav prema umetnosti

-  Dobrodošli na ovaj za mene tako važan događaj sa jednim srpskim mladim i ups... drugim ne tako mladim umetnikom (prijatan smeh u publici). Takođe hvala gospodinu Kimu koji promoviše srpske umetnike i upoznaje sa njima svoje sunarodnike, rekla je na engleskom jeziku ambasadorka Srbije.

-Moj komšija je bio poznati vajar koji me je naučio da posmatram skulpturu i otrkivam šta ona nosi u sebi. Molim vas da i vi posmatrate Koljine skulpture i da čitate šta one vama poručuju, skulpture pričaju svoje priče posmatraču,objasnila je Jasmina Mitrović Marić.

-Jednoga dana sam otišla u galeriju i videla sliku Vuka Ćuka. Odmah sam se zaljubila u nju. Bilo je to kao kad sam prvi put ugledala svog muža, samo druga vrsta ljubavi. Razume se, slika je završila na zidu moje divne sobe.

I dalje sam zaljubljena u svog muža i Vukovu sliku. Kada bi mi, kao u nekom filmu, ostao minut da odlučim šta ću da spasem sa zida koji gori u vatri - među najvažnijim omiljenim delima bila bi svakako Vukova slika, nadahnuto je završila ambasadorka Jasmina Mitrović Marić i proglasila izložbu otvorenom."