Printer Friendly Version Хернинг: Амбасадорка отворила изложбу Вука Ћука и Николе Коље Божовића у престижној галерији "Норбале" @ 5 February 2019 01:34 PM

Из текста објављеног 1.2.2019. у дневним новинама "Хернинг", поводом изложбе српских уметника, акадмеских сликара и вајара, Вука Ћука и Николе Коље Божовића на Јуланду - централном делу Краљевине Данске коју је последњег дана јануара свечано отворила амбасадорка Републике Србије у Краљевини Данској, Јасмина Митровић Марић.

Текст написао Хенрик Остер-Јоргенсен, новинар
 

Превод са данског језика, Тијана Трипковић

"Aмбасадорка Србије Јасмина Митровић Марић , надахнутим говором обасјала је отварање изложбе у Галерији "Норбале"

ХЕРНИНГ У протеклих шест месеци Ким Норбале је обећавао "велико отварање", када је преселио своју галерију у Бредагде у Хернингу. Тако је јуче отворена изложба српских уметника Вука Ћука и његовог учитеља, професора вајарства, Николе Божовића.

- Познајем Кима већ дуже време. Учествовао сам у Нордарту у Немачкој, где је Ким имао прилике да види моје радове и позвао ме да излажем у његовој бившој галерији. Ово је четврти пут како излажем код њега, рекао је Вук Ћук док су гости улазили у галерију.

Међу гостима су биле и познате личности: глумац Јан Шоу, бивши градоначелник Хелга Сандер и вајар Ингвар Кронхамар за које су срспки уметници чули пре доласка у Хернинг.

- Обожавам град. Овде смо од понедељка. Шетали смо, били у "Харту" и видели скулптуру "Елија". Чуо сам о њој и о томе како се она финансира. То ме фасцинира, рекао је Вук Ћук.

Вук Ћук, Ким Норбале, кустос галерије "Норбале" са амбасадорком Јасмином Митровић Марић

Градоначелник данас

Галерија Норбале је била пуна гостију када је галериста свечано ударио у стакло.

- Овде је само пар вас из Немачке, тако да ћу да вас поштедим свог немачког. Нећу дуго да говорим, већ ћу да дам реч Њеној Екселенцији Амбасадорки Републике Србије у Данској или градоначелници, рекао је Ким Норбале, који није испланирао која ће од две почасне гошће прва да говори.

- Ја сам заправо само заменик градоначелника, али сутра ко зна, звучало је врцкаво од Ане Мете Борг Расмусен, заменице градоначелника, која је наставила:

- У име комуне: Добродошли у Хернинг и у галерију "Норбале". Посебну добродошлицу желим Амбасадорки. Наш слоган је :"Овде су све могућности отворене" и то се баш лепо остварује данас. Навикли смо да имамо госте који нас изазивају и инспиришу. Управо смо угостили Светско првенство у рукомету, на шта смо посебно поносни. Ова изложба отвара нова врата многима од нас, рекла је она и наставила са преводом на енглески где се слоган Хернинга преводи као : "Небо је граница".

Потом се присутнима обратила Амбасадорка Јасмина Митровић Марић.

Амбасадорка Јасмина Митровић Марић отвара изложбу (десно Вук Ћук и Никола Коља Божовић)

Амбасадоркина љубав према уметности

-  Добродошли на овај за мене тако важан догађај са једним српским младим и упс... другим не тако младим уметником (пријатан смех у публици). Такође хвала господину Киму који промовише српске уметнике и упознаје са њима своје сународнике, рекла је на енглеском језику амбасадорка Србије.

-Мој комшија је био познати вајар који ме је научио да посматрам скулптуру и отркивам шта она носи у себи. Молим вас да и ви посматрате Кољине скулптуре и да читате шта оне вама поручују, скулптуре причају своје приче посматрачу,објаснила је Јасмина Митровић Марић.

-Једнога дана сам отишла у галерију и видела слику Вука Ћука. Одмах сам се заљубила у њу. Било је то као кад сам први пут угледала свог мужа, само друга врста љубави. Разуме се, слика је завршила на зиду моје дивне собе.

И даље сам заљубљена у свог мужа и Вукову слику. Када би ми, као у неком филму, остао минут да одлучим шта ћу да спасем са зида који гори у ватри - међу најважнијим омиљеним делима била би свакако Вукова слика, надахнуто је завршила амбасадорка Јасмина Митровић Марић и прогласила изложбу отвореном."