Printer Friendly Version Slavske svečanosti Kola srpskih sestara u Kopenhagenu @ 29 October 2018 05:58 PM

SABORNOST I SLOGA SRPSKE DIJASPORE U DANSKOJ

Episkop britansko-skandinavski Dositej i starešina crkve Sv. Đorđe otac Aleksandar sa vernicima

Njegovo preosveštenstvo, Episkop britansko-skandinavski Dositej, služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Sv. Đorđa u Kopenhagenu, a povodom Sv. Petke, krsne slave Kola srpskih sestara u Kraljevini Danskoj. 

Slavsko žito za ambasadorku Jasminu Mitrović Marić i vladiku Dositeja

Na ponos svoje otadžbine, ali i srpskog rasejanja u Danskoj, Kolo srpskih sestara je jedno od najaktivnijih sabornih institucija. Gotovo da nema nedelje u mesecu u kojoj Kolo nije imalo barem jednu aktivnost. Okupljeni oko vrednih Srpkinja svih uzrasta, u crkvi Sv. Đorđa proslavili smo Sv. Petku, Krsnu slavu Kola srpskih sestara. Veliku čast i priznanje za rad koliko Kola toliko i crkve Sv. Đorđa i starešine oca Aleksandra, ukazao je Njegovo preosveštenstvo Episkop Dositej koji je pred okupljenim narodom predvodio Svetu arhijerejsku liturgiju, sečenje slavskog kolača uz hor koju su činili svi prisutni vernici.

Beseda vladike Dositeja

U svojoj besedi, Njegovo preosveštenstvo je posebno istaklo značaj ljudske dobrote, potrebe da delimo sa svima kojima je naša pomoć potrebna, da ne zaboravimo svoj rod srpski na Kosovu i Metohiji i da nikada i nigde ne zaboravimo ko smo i odakle, da se ponosimo svojim poreklom i svojom rodnom Srbijom.

Sa svojim narodom

Prostor naše crkve bio je mali za preko stotinu okupljenih vernika koji su učestvovali u ovom izuzetnom okupljanju. Folklorno društvo "Opanak" nedavno su i zvanično, uz nesebičnu podršku Ambasade, osnovali srpski studenti poslediplomskih i doktorskih studija u Kopenhagenu, okupivši brojne svoje vršnjake. Ovi izuzetni mladi ljudi, ponosni na tradiciju svoje zemlje, zaigrali su i zapevali najlepša srpska kola, uz sva tri svoja ansambla - dečji, omladinski i onaj koji čine naši najstariji građani u rasejanju.

Folklorno društvo "Opanak", Kopenhagen

U slozi, izuzetnom jedinstvu i zajedništvu, u crkvi Sv. Đorđa koja je postala hram  rasdosti i ponosa, kako bi trebalo uvek i svuda da bude među našima u rasejanju,  proslavljena je Sv. Petka, slava Kola srpskih sestara u Kraljevini Danskoj.