Printer Friendly Version Славске свечаности Кола српских сестара у Копенхагену @ 29 October 2018 01:06 PM

САБОРНОСТ И СЛОГА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ У ДАНСКОЈ

Епископ британско-скандинавски Доситеј и старешина цркве Св. Ђорђа отац Александар са верницима

Његово преосвештенство, Епископ британско-скандинавски Доситеј, служио је Свету архијерејску литургију у цркви Св. Ђорђа у Копенхагену, а поводом Св. Петке, крсне славе Кола српских сестара у Краљевини Данској. 

Славско жито за амбасадорку Јасмину Митровић Марић и владику Доситеја

На понос своје отаџбине, али и српског расејања у Данској, Коло српских сестара је једно од најактивнијих саборних институција. Готово да нема недеље у месецу у којој Коло није имало барем једну активност. Окупљени око вредних Српкиња свих узраста, у цркви Св. Ђорђа прославили смо Св. Петку, Крсну славу Кола српских сестара. Велику част и признање за рад колико Кола толико и цркве Св. Ђорђа и старешине оца Александра, указао је Његово преосвештенство Епископ Доситеј који је пред окупљеним народом предводио Свету архијерејску литургију, сечење славског колача уз хор коју су чинили сви присутни верници.

Беседа владике Доситеја

У својој беседи, Његово преосвештенство је посебно истакло значај људске доброте, потребе да делимо са свима којима је наша помоћ потребна, да не заборавимо свој род српски на Косову и Метохији и да никада и нигде не заборавимо ко смо и одакле, да се поносимо својим пореклом и својом родном Србијом.

Са својим народом

Простор наше цркве био је мали за преко стотину окупљених верника који су учествовали у овом изузетном окупљању. Фолклорно друштво "Опанак" недавно су и званично, уз несебичну подршку Амбасаде, основали српски студенти последипломских и докторских студија у Копенхагену, окупивши бројне своје вршњаке. Ови изузетни млади људи, поносни на традицију своје земље, заиграли су и запевали најлепша српска кола, уз сва три своја ансамбла - дечји, омладински и онај који чине наши најстарији грађани у расејању.

Фолклорно друштво "Опанак", Копенхаген

У слози, изузетном јединству и заједништву, у цркви Св. Ђорђа која је постала храм  расдости и поноса, како би требало увек и свуда да буде међу нашима у расејању,  прослављена је Св. Петка, слава Кола српских сестара у Краљевини Данској.