Printer Friendly Version Skandinavija iz srpske perspektive @ 15 September 2018 09:01 PM

“HLADNO, AL` STANDARD”* ILI NEŠTO VIŠE?

Predavanje „Kako Srbi vide Skandinaviju“ docenta dr Dorijana Hajdua sa Filoškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održano na Katedri za istočnoevropske studije Univerziteta u Kopenhagenu 

Dorijan Hajdu je 14.maja 2018. godine održao zanimljivo predavanje na temu kakav je srpski ugao gledanja na život u ckandinavskim zemljama. Na osnovu prikupljenih podataka iz upitnika koji su popunili studenti skandinavistike Filološkog fakulteta u Beogradu, dr Dorijan Hajdu je pronašao tematske članke u srpskim štampanim medijima. Ideja je da se prikaže stav koji građani Srbije putem medija stiču o Skandinaviji. Glavne asocijacije na nordijske zemlje su: vikinzi, visok standard, hladno vreme, rezervisani ljudi, kultura, priroda, ekonomija i jednakost među polovima. Ove teme se, prema istraživanjima u srpskim dnevnim i nedeljnim novinama najčešće pominju u kontekstu skandinavskih zemalja.

Koristeći se teorijom o kognitivnim kulturnim modelima, predavač se trudio da objasni srpske predrasude o "hladnoći Skandinavca". Profesori i studenti prestižnog danskog univerziteta saznali su koliko su Srbi upoznati sa Skandinavijom, koje su glavne asocijacije na ove zemlje kao i koji su glavni razlozi među mladima u Srbiji za studiranje baš te grupe jezika. Tako je 38% studenata odgovorilo da ih čista ljubav prema ovim jezicima i skandinavskoj kulturi vodi ka tom izboru. Samo 9 % je navelo kao razlog preseljenje u ove zemlje.

Stav Srba prema Skandinaviji je veoma pozitivan (68 % ispitanika), a zasniva se pre svega na visokom standardu u domenu ljudskih prava, državama blagostanja, mogućnostima za zapošljavanje i ekonomiji. Tako  je Švedska „izglasana“ kao najpopularnija skandinavska zemlja sa 36 % glasova zbog velikog broja Srba koji tamo žive, kompanija Ikea i Volvo, a Norveška sa 33 % i to zbog posla u oblasti medicine. Danska je zastupljena u srpskim medijima najviše na polju filmske umetnosti, Norveška u literaturi, a Švedska svuda.  

Ovo predavanje je sjajan primer izvanrednih postignuća Katedre za skandinavistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i truda naših mladih stručnjaka koji su posvećeni istraživanju socioloških, ekonomskih i kulturnih fenomenama između Srbije i skandinavskih zemalja, što bitno utiče na promenu percepcije Srbije i njenog imidža naročito među danskom studentskom omladinom.

______________________
*Replika iz filma „Lepa sela lepo gore“, scenario Srđan Dragojević, Nikola Pejaković, Vanja Bulić, Biljana Maksić; reditelj Srđan Dragojević, produkcija Kobra film,  Beograd, 1996.godina.