Printer Friendly Version Informacija o prednosti uplate novca preko Javnog preduzeća "Pošta Srbije" @ 22 July 2015 12:12 PM

Poštovani,


Sa zadovoljstvom Vas obveštavamo da je Pošta Srbije uvela uslugu prenosa novca sa inostranstvom na osnovu zaključenih ugovora sa poštanskim upravama Francuske, Rusije, Ukrajine i Belorusije, koristeći softver Svetskog poštanskog saveza.
Usluga je namenjena svim građanima koji žive ili su na privremenom radu u inostranstvu, a koji žele da pošalju novac u Srbiju.


U nameri da olakšamo prenos doznaka iz inostranstva koje su namenjene fizičkim licima, u nastavku vas informišemo o prednostima navedene usluge:

- maksimalna dostupnost, u više od 1.200 pošta, čime je pokrivena cela teritorija države, cenovna pristupačnost, pri čemu naknadu prilikom slanja plaća isključivo pošiljalac,


- jednostavnost slanja i prijema novca - bez dodatne dokumentacije, samo uz važeći lični identifikacioni dokument i bez obaveze otvaranja računa u banci,


- efikasnost - novac je dostupan za isplatu po pravilu istog dana, a najkasnije u roku od 2 radna dana u zavisnosti od zemlje i siguran prenos putem zaštićene mreže Svetskog poštanskog saveza ( www.upu.int ).


Pošta Srbije će na ovaj način uskoro omogućiti povezivanje i sa drugim državama, i to najpre sa: Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Portugalijom.


Razlozi koji su naveli Poštu Srbije da razvije savremenu uslugu međunarodnog prenosa novca su:

- kao javno i društeno odgovorno Preduzeće, obavezno je da razvija savremene usluge shodno potrebama građana i da dopinos razvoju države,
- svake godine oko pet milijardi dolara stiže u Srbiju, upravo po osnovu doznake iz dijaspore, što čini oko 14 odsto bruto društvenog proizvoda države.


Republika Srbija se nalazi među prvih 15 zemalja po obimu doznaka, te:


- jedan od ciljeva Strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu je poboljšanje uslova za transfer novca i stvaranje ambijenta koji će biti pogodan za privlačenje deviznih doznaka u finansijski sistem matične države, na način da se olakša transfer deviznih doznaka iz inostranstva kroz podsticanje jeftinijeg, bržeg i sigurnijeg načina dostavljanja deviznih doznaka.


- da se većina doznaka iz dijaspore prenosi nelegalnim/neformalnim kanalima i da je neophodno uvesti ih u legalne finansijske tokove. Ovu činjenicu potkrepljuje studija eksperta Evropske Unije Terensa Donovana o formalnim  i alternativnim načinima za prenos novca (rađena  u okviru  Moly projekta), koja je pokazala da se oko 83% svih međunarodnih  transfera vrši neformalnim  kanalima.


S obzirom na navedeno, Pošta se potrudila da razvojem svojih usluga doprinese jačanju veza matične države i dijaspore  o novom načinu slanja/prijema novca za Francusku, Rusiju, Ukrajinu i Belorusiju.


U cilju detaljnijeg informisanja i eventualne saradnje možete nas kontaktirati na telefon 0038111/3644-745 ili na e-mail: novcano@ptt.rs

S poštovanjem,
                                                                                               DIREKTOR JAVNOG
                                                                                         PREDUZEĆA „POŠTA SRBIJE“
                                                                                          Milan Krkobabić,dipl.ek.