Printer Friendly Version Информација о предности уплате новца преко Јавног предузећа "Пошта Србије" @ 22 July 2015 12:10 PM

Поштовани,


Са задовољством Вас обвештавамo да је Пошта Србије увела услугу преноса новца са иностранством на основу закључених уговора са поштанским управама Француске, Русије, Украјине и Белорусије, користећи софтвер Светског поштанског савеза.
Услуга је намењена свим грађанима који живе или су на привременом раду у иностранству, а који желе да пошаљу новац у Србију.


У намери да олакшамо пренос дознака из иностранства које су намењене физичким лицима, у наставку вас информишемо о предностима наведене услуге:

- максимална доступност, у више од 1.200 пошта, чиме је покривена цела територија државе, ценовна приступачност, при чему накнаду приликом слања плаћа искључиво пошиљалац,


- једноставност слања и пријема новца - без додатне документације, само уз важећи лични идентификациони документ и без обавезе отварања рачуна у банци,


- ефикасност - новац је доступан за исплату по правилу истог дана, а најкасније у року од 2 радна дана у зависности од земље и сигуран пренос путем заштићене мреже Светског поштанског савеза ( www.upu.int ).


Пошта Србије ће на овај начин ускоро омогућити повезивање и са другим државама, и то најпре са: Црном Гором, Босном и Херцеговином, Хрватском и Португалијом.


Разлози који су навели Пошту Србије да развије савремену услугу међународног преноса новца су:

- као јавно и друштено одговорно Предузеће, обавезно је да развија савремене услуге сходно потребама грађана и да допинос развоју државе,
- сваке године око пет милијарди долара стиже у Србију, управо по основу дознаке из дијаспоре, што чини око 14 одсто бруто друштвеног производа државе.


Република Србија се налази међу првих 15 земаља по обиму дознака, те:


- један од циљева Стратегије очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону је побољшање услова за трансфер новца и стварање амбијента који ће бити погодан за привлачење девизних дознака у финансијски систем матичне државе, на начин да се олакша трансфер девизних дознака из иностранства кроз подстицање јефтинијег, бржег и сигурнијег начина достављања девизних дознака.


- да се већина дознака из дијаспоре преноси нелегалним/неформалним каналима и да је неопходно увести их у легалне финансијске токове. Ову чињеницу поткрепљује студија експерта Европске Уније Теренса Донована о формалним  и алтернативним начинима за пренос новца (рађена  у оквиру  Moly пројекта), која је показала да се око 83% свих међународних  трансфера врши неформалним  каналима.


С обзиром на наведено, Пошта се потрудила да развојем својих услуга допринесе јачању веза матичне државе и дијаспоре  о новом начину слања/пријема новца за Француску, Русију, Украјину и Белорусију.


У циљу детаљнијег информисања и евентуалне сарадње можете нас контактирати на телефон 0038111/3644-745 или на е-маил: novcano@ptt.rs

С поштовањем,
                                                                                               ДИРЕКТОР ЈАВНОГ
                                                                                         ПРЕДУЗЕЋА „ПОШТА СРБИЈЕ“
                                                                                          Милан Кркобабић,дипл.ек.