| |     ћирилица | english  
Naslovna
Zamena vozačkih dozvola

Obaveštavamo vas da je od 12. oktobra 2016. godine Republika Srbija uvrštena u "Grupu 2" zemalja za direktnu zamenu srpskih u danske vozačke dozvole (kategorija B), bez obaveze ponovnog polaganja vozačkog ispita od strane državljana Srbije, koji regulišu svoj boravak u Kraljevini Danskoj.

Ovu informaciju je svojim dopisom br. TS2100106-00018 od 12.10.2016. godine dostavila Agencija za bezbednost saobraćaja Kraljevine Danske.

Nosioci vozačkih dozvola R.Srbije kategorije B (putnička vozila) mogu nakon regulisanja boravka u Kraljevini Danskoj, bez obaveze teorijskog i praktičnog polaganja vozačkog ispita, kod neadležne Agencije za bezbednost saobraćaja Danske vršiti direktnu zamenu srpskih u danske vozačke dozvole. Prilikom podnošenja zahteva, nosiocima vozačkih dozvola R.Srbije neće se tražiti provera verodostojnosti postojeće vozačke dozvole od strane organa koji ju je izdao, već će lice, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, davati izjavu da je upravljalo putničkim vozilom u poslednje dve godine, te da mu u poslednjih 5 godina nije oduzimana vozačka dozvola, niti izricana kazna zabrane ili ograničavanja upravljanja motornim vozilom na teritoriji R. Srbije.

Napominjemo da ova odluka nema retroaktivno dejstvo, odnosno neće se primenjivati na već podnete zahteve za zamenu srpskih u danske dozvole, što znači da podnosioci zahteva pre 12. oktobra 2016. godine podležu teorijskom i praktičnom polaganju vozačkog ispita prema Zakonu o saobraćaju Kraljevine Danske.
Formulari za podnošenje zahteva za zamenu vozačkih dozvola mogu se pribaviti u servisnim centrima za građane pri svim danskim opštinama.

Napomena za Farska ostrva:  Od 2006. godine na snazi je odluka da svi strani državljani, izuzev građana EU i nordijskih zemalja, mogu izvršiti zamenu svojih nacionalnih u Farske vozačke dozvole u toku prve 2 nedelje od datuma njihove registracije u nacionalnom registru Farskih ostrva. Građani EU i nordijskih zemalja mogu koristiti svoje nacionalne dozvole na Farskim ostrvima bez zamene.

Za sve druge informacije u vezi sa zamenom vozačkih dozvola na Farskim ostrvima zainteresovani građani mogu se obratiti ovde.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Finansijski vodič za povratnike
Pribavljanje Uverenja o (ne)kažnjavanju
VAŽNA INFORMACIJA
Prijava rođenja deteta
Zamena vozačkih dozvola
Konzularna nadležnost
Izdavanje pasoša
Ulazak u Srbiju - vize
Državljanstvo
Statusna pitanja
Overa dokumenata
Formulari
Cenovnik konzularnih usluga
Carina
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo