| |     ћирилица | english  
Naslovna
ELEMENTARNE NEPOGODE U REPUBLICI SRBIJI

 

PRIKUPLJANJE HUMANITARNE POMOĆI U INOSTRANSTVU

IMAJUĆI U VIDU DA JE PRIKUPLJANJE HUMANITARNE POMOĆI ZA PODRUČJA REPUBLIKE SRBIJE POGOĐENA POPLAVAMA I DALJE NA SNAZI, OBAVEŠTAVAMO DA JE DOŠLO DO PROMENA U POTREBAMA ZA HUMANITARNOM POMOĆI, TAKO DA VIŠE NISU NEOPHODNE NAMIRNICE ZA HITNU DISTRIBUCIJU UGROŽENIM PODRUČJIMA I STANOVNIŠTVU KOJI IMAJU ODREĐEN ROK UPOTREBE I ZA KOJE POSTOJE POSEBNE PROCEDURE ZA UVOZ NA TERITORIJU REPUBLIKE SRBIJE. PORED TOGA, ZBOG BROJNIH TEŠKOĆA U PRIJEMU, SKLADIŠTENJU I DISTRIBUCIJI POLOVNE ROBE KOJA JE UPUĆENA IZ INOSTRANSTVA, VLADA REPUBLIKE SRBIJE I NADLEŽNI ORGANI APELUJU NA DONATORE DA SE DALJE AKTIVNOSTI U PRIKUPLJANJU HUMANITARNE POMOĆI PRETEŽNO USMERAVAJU NA PRIKUPLJANJE FINANSIJSKIH SREDSTAVA. 

 

KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU

16. juna o.g., u Ambasadi R.Srbije u Kopenhagenu je organizovana Konferencija za štampu u vezi sa nedavnim poplavama koje su zadesile Srbiju, na kojoj je ambasadorka D.Ivanović iznela preliminarne procene o obimu štete nastale usled poplava. Prisutnim novinarima su se obratili i predsednik opštine Ub Dragan Glišić, predsednik kompanije Redningsgrupe sa Jylanda Tom Christensen (koja je samoinicijativno uputila dobrovoljce i opremu u Srbiju), dobrovoljci koji su bili na terenu u Srbiji - Kenneth Rosenkilde i Henrik Kalmer, ambasador dobre volje udruženja "EU-Katastrofe" i bivši svetski šampion u boksu Gert Bo Jacobsen. Na Konferenciji je bilo reči i o novim aktivnostima koje predstavnici te danske kompanije preduzimaju, između ostalog i kroz osnivanje udruženja "EU-Katastrofe", kako bi prikupili sredstava za nabavku adekvatne opreme za saniranje štete u Srbiji. Detaljnije informacije o tim aktivnostima mogu se pronaći na linku  https://www.facebook.com/EUKatastrofe

 

BESPLATAN PREVOZ HUMANITARNE POMOĆI

Iz Crvenog krsta Srbije obavestili da je danska kompanija Maersk Line, u saradnji sa svojim generalnim agentom za Srbiju StarAgent Plus, ponudila^ besplatan prevoz humanitarne pomoći za područje Balkana sa svih svetskih destinacija do morskih luka u okruženju.
Predviđeno je da se humanitarna pomoć dopremi u 60 dvadesetstopnih ili 30 četrdesetstopnih kontejnera, za sva područja u našem regionu koja su pogođena poplavama. To znači da bi 10 većih, odnosno 20 manjih kontejnera, bilo namenjeno Srbiji. Nakon što kontejneri sa humanitarnom pomoći stignu u luku Bar ili u Rijeku, za prevoz i isporuku do Beograda bila bi zadužena pomorsko-rečna agencija Agent Plus, koja bi bila zadužena i za regulisanje procedure carinjenja.
Agencija Agent Plus je na svojoj veb stranici postavila saopštenje sa informacijama za sve koji su zainteresovani da doniraju humanitarnu pomoć.
Kako je sugerisano iz Crvenog krsta Srbije, prilikom otpremanja prikupljene pomoći potrebno je voditi računa da vrednost robe koja se prevozi ne bude manja od troškova transporta. S tim u vezi, zamolili su da se na ovaj način transportuje pre svega roba koja je označena kao prioritet - konzervirana hrana i sredstva za ličnu higijenu i za sanaciju prostora, a koja su paletizovana.

 

SPISAK NEOPHODNIH POTREBA ZA OTKLANJANJE POSLEDICA POPLAVA U R. SRBIJI PREMA ZAHTEVIMA CENTRA ZA VANREDNE SITUACIJE MUP-A R. SRBIJE, CRVENOG KRSTA SRBIJE I MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE:

                                             klikni ovde

 

FINANSIJSKA HUMANITARNA POMOĆ ZA ŽRTVE POPLAVA U SRBIJI
- RAČUN AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U KOPENHAGENU -


Instrukcije za uplatu:

PRIMALAC: EMBASSY OF THE REPUBLIC OF SERBIA
BANKA:   DANSKE BANK
BROJ RAČUNA: 4001 4330822503
SVRHA UPLATE: SERBIAN AID

Ambasada Republike Srbije u Kopenhagenu unapred se zahvaljuje svim ljudima dobre volje koji žele da pomognu Republici Srbiji i njenim građanima.

 - POVODOM AKTULNE I VANREDNE SITUACIJE U REPUBLICI SRBIJI, IZAZVANE ELEMENTARNIM NEPOGODAMA NEZAPAMĆENIH RAZMERA, OBAVEŠTAVAMO VAS DA JE ZA POTREBE PRIKUPLJANJA FINANSIJSKE POMOĆI I DONACIJA IZ INOSTRANSTVA, OTVOREN NAMENSKI DEVIZNI ŽIRO-RAČUN ZA UPLATU SREDSTAVA PRI MINISTARSTVU FINANSIJA-UPRAVA ZA TREZOR- BEOGRAD BROJ:  01-504619-100193230-000000-0000, IBAN KOD: RS 35908504619019323080,  SA INSTRUKCIJAMA ZA UPLATU U EUR I USD KOJE DAJEMO U PRILOGU: UPLATA

- Prikupljanje finansijske pomoći može se vršiti i u gotovini, predajom  nadležnim licima u Ambasadi, uz obavezu prijavljivanja donatora i iznosa donacije, za koje će Ambasada izdavati odgovarajuće priznanice.

- Obaveštavamno, takođe, da je od 18.05.2014. godine aktiviran PayPal račun preko koga je moguće uplatiti humanitarnu pomoć za žrtve poplava u Republici Srbiji iz 193 zemlje regiona. Račun pripada Misiji Republike Srbije pri EU u Briselu, a sredstva koja se uplate korišćenjem PayPal servisa direktno se prebacuju na već navedeni namenski račun Vlade R. Srbije otvoren za pomoć otklanjanja posledica vanrednih okolnosti - poplava. Za donacije ovim putem kliknite ovde PayPal

OBAVEŠTENJE O PROCEDURI DONIRANJA HUMANITARNE POMOĆI U ROBI

Povodom interesovanja naših građana u Danskoj o proceduri doniranja humanitarne pomoći u robi (ćebad, lekovi, pelene, konzervirana hrana, medicinska pomagala, hrana za bebe, mleko u prahu, sredstva za dezinfekciju i dr.), obaveštavamo da je uvoz oslobođen plaćanja carine i ostalih dažbina, ali se roba može uvoziti samo ukoliko ispunjava uslove za stavljanje u promet, odnosno za upotrebu na domaćem tržištu.

Iz navedenih razloga, prenosimo da je Uprava carina R. Srbije naložila svim carinarnicama u R. Srbiji da se postupak sa pošiljkama humanitarne pomoći na graničnim prelazima prilikom ulaska u carinsko područje R. Srbije i njihovo prijavljivanje radi upućivanja do odredišta, smatraju prioritetnim, uz poštovanje svih propisanih carinskih postupaka i procedura.

Za one koji su zainteresovani da doniraju pomoć u materijalnom vidu, odnosno u robi, molimo da se obrate najbližem klubu ili udruženju naše dijaspore na teritoriji Danske, a prikupljanje će biti organizovano svakog dana i u Ambasadi Republike Srbije u Kopenhagenu (Svanevaenget 36, 2100 Kopenhagen), uz obaveznu prethodnu najavu telefonom Ambasadi o dopremanju humanitarne pomoći. Mole se građani da  polovnu robu dostavljaju u čistom i ispravnom stanju, uredno klasiranu i spakovanu u kutijama, radi daljeg i efikasnijeg dopremanja do odredišta. Potrebno je, takođe, uz dostavljenu robu priložiti spisak stvari, ime dostavljača i mesto dostave.

Ambasada će svim prevoznicima humanitarne pomoći izdavati potvrdu o transportu humanitarne pomoći, radi prezentovanja nadležnim organima na granici i uz prethodnu najavu dolaska  humanitarnog transporta.
U cilju izdavanja potvrde o transportu humanitarne pomoći, neophodno je dostaviti sledeće podatke:

- pošiljalac robe
- primalac robe
- vrsta robe
- količina robe
- vrednost robe
- vrsta prevoza
- podaci o prevoznom sredstvu
- orijentaciono vreme i mesto prelaska granice.

Potpune informacije o proceduri uvoza i prijema humanitarne pomoći možete dobiti i u kontaktu sa Ambasadom R. Srbije u Kopenhagenu. Takodje, detaljna objašnjena o proceduri otpreme humanitarne pomoći iz EU ka R.Srbiji mogu se naći na linku Uprave carina R.Hrvatske:

http://www.carina.hr/Novosti/Novosti.aspx?args=gHJf7ti0/o21LCYaU%2beyJLxOwA%3d%3d 
 

Obaveštavamo da je Javno preduzeće "Putevi Srbije" donelo odluku da su vozila kojima se prevozi humanitarna pomoć u Srbiju oslobođena plaćanja putarina na auto-putevima u Srbiji, ukoliko se prezentuje odgovarajući dokument o prevozu humanitarne pomoći. Ukoliko vozači prezentuju POTVRDU izdatu od strane Ambasade R. Srbije u Kopenhagenu da se radi o pošiljci humanitarnog karaktera, na naplatnim rampama biće propušteni bez plaćanja putarine. 

Donatori koji žele da humanitarnu pomoć nabave na tržištu Republike Srbije, treba da se obrate kontakt osobama u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija RS, koji će ih uputiti na adekvatne proizvođače i distributere:

          - Željko Rakić (zeljko.rakic@mtt.gov.rs) i Vesna Novaković (vesna.novakovic@mtt.gov.rs),

            kontakt telefoni: +381 11 3619691, 3621690, 3620385, 3610273, moguća komunikacija na engleskom jeziku.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture R. Srbije obavestilo je da je, zbog uvedenog vanrednog stanja, prevoz humanitarne pomoći za poplavljena područja izuzet iz režima multilateralnih i bilateralnih dozvola, i ta vozila će se u R.Srbiju propuštati bez međunarodnih dozvola i po ubrzanom postupku.

Imajući u vidu da će otklanjanje posledica od poplava biti dugoročni prioritet Srbije, svaki vid pomoći će i dalje biti od ključne važnosti. Molimo vas da redovno pratite internet sajt Ambasade za najnovije informacije o neophodnoj pomoći, koji će se dnevno ažurirati. 

Kompanije i lica koja žele da pomognu ugroženom stanovništvu, mogu se obratiti na telefone kol-centra Ministarstva unutrašnjih poslova. Kol-centar je otvoren 24 časa, a preko njega će biti vršena i koordinacija sa drugim državnim organima
Telefoni kol centra su:
+381 11 312 0741
+381 11 312 0739
+381 11 312 9939
+381 11 312 0742
+381 11 312 064

 Za slanje humanitarne pomoći u vidu robe i materijala molimo da se obratite na sledeću adresu:
Crveni krst Srbije
Simina ul. 19
Beograd 11000
Tel. 00381 11 328 1086 i 3032 119 (lok. 217)
ljubomir@redcross.org.rs; indep@redcross.org.rs

Crveni krst Republike Srbije obavestio je da ne postoji potreba za doniranjem nove i polovne garderobe i obućom, već da je ovom trenutku najpotrebnije sledeće:

- konzervirana hrana
- sredstva za higijenu (sapun, toalet-papir, papirni ubrusi, vlažne  maramice, higijenski ulošci, četkice za zube, zubne paste, higijenski ulošci i dr.)
- "Asepsol" oznake 5P za dezinfekciju prihvatnih centara.
 

U Crvenom krstu Srbije su naglasili da lekove i sanitetski materijal ne treba upućivati njemu, već Ministarstvu zdravlja.

Ministarstvo zdravlja R. Srbije obaveštava da se ne mogu prihvatiti donacije od fizičkih lica u vidu lekova i medicinskih sredstava koje lično donose, a radi zaštite zdravlja pacijenata, jer nije poznato na koji način su lekovi nabavljani i u kojim uslovima su čuvani. O neophodnim lekovima i medicinskim sredstvima za potrebe Ministarstva zdravlja možete se informisati direktnim pozivom Ambasadi R. Srbije u Kopenhagenu.

Apelujemo da svi zainteresovani pojedinci i pravna lica - ukoliko su u mogućnosti, a zbog činjenice da se potrebe za određenim vrstama robe menjaju - humanitarnu pomoć upućuju u novcu.

Broj kontakt telefona Kriznog štaba MSP: +381 66-8066-224.

Prikupljanje humanitarne pomoći u Ambasadi

Na fotografijama je deo humanitarne pomoći za nastradale u poplavama u R.Srbiji, koja je prikupljena u Ambasadi R.Srbije u Kopenhagenu i njeno preuzimanje iz Ambasade radi daljeg transporta u Srbiju. Deo humanitarne pomoći će biti prevezen u R.Srbiju vozilima firme "Top Tours" iz Hileroda, ljubaznošću vlasnika i direktora  Dragana Popovića.
 

 

 

 


Verzija za štampu
Arhiva vesti
Konkurs za sufinansiranje projekata dijaspore koji doprinose jačanju veza
Javni poziv
Odluka o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore kao i matične države i Srba u regionu
Važno obaveštenje
Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore
ODLUKA - Konkursi za sufinansiranje projekata dijaspore
Konkursi za sufinansiranje projekata dijaspore
Sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini
KNJIGA ŽALOSTI
Konkursi za sufinansiranje projekata dijaspore za 2020
NASTAVAK SPROVOĐENJA IZBORNIH RADNJI
Poništeni konkursi za sufinansiranje projekata dijaspore za 2020
Оd kulturnog nasleđa do aktuelne produkcije u oblasti kulture i umetnosti
Odluke Vlade RepublikeSrbije u vezi sa virusom COVID-19
COVID-19 i putovanje u Republiku Srbiju od nedelje 15. marta 2020
PRAVILA OD SUBOTE, 14.03.2020.
KORONA VIRUS
Poziv dijaspori - Konkurs Ministarstva kulture i informisanja
Konkursi za sufinansiranje projekata dijaspore za 2020
Konzularni dan u Silkeborgu
Projekat "Srbija za Srbe iz regiona"
Rezultati konkursa za sufinansiranje projekata
Konkursi za sufinansiranje projekata
Poziv dijaspori
Sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore
Završena školska 2016/2017 godina dopunske škole "Sveti Georgije" u Kopenhagenu
”DANI NIKOLE TESLE” U FREDERIKSVERKU
ODRŽAVANJE 17. KROSA RTS ZA DECU I OMLADINU U DANSKOJ
Održavanje 8. Konferencije srpske medicinske dijaspore u Beogradu
OBAVEŠTENJE O UKIDANJU VIZA ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE PERU
Međunarodni javni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Z. Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu
OBAVEŠTENJE O ISPLATI STARE DEVIZNE ŠTEDNJE
OBELEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE
Obeležavanje Svetog Save u Kopenhagenu
Sporazum o ukidanju viza između Srbije i Kine
ODRŽAVANjE DRUGOG DEČJEG I OMLADINSKOG FESTIVALA U FREDERIKSVERKU
POTPISIVANJE SPORAZUMA IZMEĐU MSP I MPNTR O ORGANIZOVANJU OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA NA SRPSKOM JEZIKU U INOSTRANSTVU
MANIFESTACIJA URUČIVANJA ĐAČKIH KNJIŽICA U AMBASADI
Predstavljanje srpskog jezika i kulture
Manifestacija „Kros RTS u dijaspori“
ODRŽAVANJE 16.KROSA RTS-A U HILERODU DANSKA
Kulturni festival „Nikola Tesla“
Case Competition 2016 - Copenhagen
OBELEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE
Proslava Sv. Save u Kopenhagenu
DELEGACIJA OPŠTINE KLADOVO U POSETI DANSKOJ
DEČJI I OMLADINSKI FESTIVAL U FREDERIKSVERKU
Godišnja konferencija međunarodne asocijacije gradova “Eurocities” , 06-08. novembar 2015.
Izložba I promocija „ĆIRILICE“ u biblioteci u Frederiksverku
KUKS 2015
Dopunska nastava na srpskom jeziku u Danskoj
SPORAZUM O UKIDANJU VIZA IZMEĐU R. SRBIJE I R. MOLDAVIJE
Informacija o prednosti uplate novca preko Javnog preduzeća "Pošta Srbije"
ODLUKA O UKIDANJU VIZA ZA ULAZAK U R. SRBIJU ZA DRŽAVLJANE KATARA, KUVAJTA, OMANA I BAHREINA
Jubilarni 15. Kros RTS u Danskoj
Promocija TOS-a u Danskoj
Obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije
Poseta prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova R.Srbije Kopenhagenu
Kreativno preduzetništvo
Promocija humanitarne kampanje u Ambasade
Uručenje odlikovanja Per Jakobsenu
VAŽNE INFORMACIJE
Festival jezika i kulture
Humanitarni koncert za pomoć Srbiji
Kros RTS-a u Danskoj
Knjizevno veče u Ambasadi
Otvaranje SPC Sveti Georgije u Kopenhagenu
Studenti novosadskog Univerziteta posetili Ambasadu R.Srbije u Kopenhagenu
Proslava Dana državnosti R.Srbije
Predaja akreditivnih pisama
Projekcija srpskog filma "Krugovi" Srdana Golubovića
ELEMENTARNE NEPOGODE U REPUBLICI SRBIJI